fbpx

[Video] Beloruski režim na dolgoletne zaporne kazni zaprl opozicijskega voditelja Tihanovskega in še pet borcev za demokratične spremembe

Obsojenci v političnem procesu v Belorusiji. (Foto: Twitter)

Sodišče v Belorusiji je danes na 18 let zapora obsodilo opozicijskega voditelja Sergeja Tihanovskega, ker je lani spodbudil protestno gibanje proti beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenko. Soproga obsojenega Svetlana Tihanovska je obsodbo označila za maščevanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodišče je danes na dolgoletne zaporne kazni obsodilo še pet drugih soobtoženih.

Po mesecih sojenja za zaprtimi vrati v Gomelu je danes sodišče Sergeja Tihanovskega med drugim spoznalo krivega organizacije izgredov in spodbujanja sovraštva, je poročal beloruski časnik Sovetska Belarus.

Oglejte si še: Borci za diktaturo

Soproga Tihanovskega, ki živi v izgnanstvu, je bila kritična do obsodbe. “Diktator se javno maščuje najmočnejšim nasprotnikom,” je tvitnila Svetlana Tihanovska, najvidnejši obraz beloruske opozicije. “Medtem ko skriva politične zapornike na sojenjih za zaprtimi vrati, upa, da bo v tišini nadaljeval represijo. Ampak ves svet gleda. Ne bomo se ustavili,” je poudarila.

Lukašenko ostro zatira nasprotnike
Lukašenko, ki je na oblasti od leta 1994, od izbruha protestov po lanskih volitvah ostro zatira nasprotnike. Večina jih je v priporu ali pa so zbežali v tujino. Tihanovski je sprva nameraval kandidirati na lanskih predsedniških volitvah, vendar so ga pred tem aretirali. Namesto njega se je na volitve podala njegova soproga Svetlana. Številni verjamejo, da je zmagovalka volitev, čeprav je zmago razglasil Lukašenko. Že pred razglasitvijo sodbe se je Tihanovska danes v videoposnetku zavzela za nadaljnji boj za ljudi, ki jih ima rada. Kakršna koli obsodba pa je po njenih besedah nezakonita in nekaj, s čimer se ne more sprijazniti.

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko (Foto: epa)

Sodišče je danes na dolgoletne zaporne kazni obsodilo še pet drugih soobtoženih. Med njimi na 14 let zapora 65-letnega Mikolo Stakteviča, ki se je skušal pomeriti proti Lukašenku na volitvah leta 2006. Na 15 let zapora pa so obsodili 29-letnega Igorja Losika, ki je po odločitvi sodišča po Telegramu spodbujal k izgredom, še piše STA.

Sara Kovač