fbpx

[Video] Ben Shapiro: Neredi v ZDA so se skozi mnoga leta “nabirali” na ameriških univerzah, s pomočjo medijev, politike …

Foto: YouTube. Ben Shapiro.

Na Fox TV, pri legendarnem ameriškem prorepublikanskem novinarju, Marku Levinu, je nastopil še ne legendarni, a zdaj že precej priznani ameriški voditelj (soustanovitelj Daily Wire) in avtor, Ben Shapiro. Spregovorila sta o njegovi najnovejši knjigi, Kako uničiti Ameriko v treh lahkih korakih in – protestih.

Na oddaji, ki jo vodi Levin, “Življenje, svoboda in Levin”, je Shapiro najprej spregovoril o poglavitni temi svoje knjige, Kako uničiti Ameriko v treh lahkih korakih, t.i. dezintegracijskem gibanju. Dezintegracijsko gibanje naj bi bilo gibanje, ki po Shapirovo, “trga vezi, ki vežejo Američane”, ki spodbija ameriški občutek kulturne enosti in skupnih vrednot. Gibanje, ki je tudi v ozadju protestov, katerih trajanje se v ZDA približuje 100 dnem.

Z gostiteljem sta omenjeno gibanje povezala z nemiri, neredi, divjanjem, ropanjem, ki spremlja domnevno mirne proteste, dvigom AntiFe, demokratskim podpiranjem gibanja in korumpiranimi dominantnimi mediji, ki radikalnim glasovom “držijo štango”.

Protesti se niso zgodili čez noč
Shapirova hipoteza je bila, da se je to, kar se zdaj kaže na ulicah, skozi mnoga leta “nabiralo” na ameriških univerzah, s pomočjo medijev, politike, itn., in da je že dalj časa prisotno, le da se doslej ni videlo. In da je odraz omenjenega dezintegracijskega gibanja.

Dve viziji Amerike
Po Shapirovo obstajata dve glavni viziji Amerike in med njima pravzaprav bije boj. Ena vizija, ki jo on imenuje unionistična, je vizija, ki predpostavlja, da narod, ki želi stati skupaj, mora imeti skupno filozofijo, skupne vrednote in ta vizija glede na Ameriko kot na čudovit, četudi ne popoln projekt.

Druga vizija na Ameriko gleda kot na manifestacijo izkoriščanja sveta, maskiranega z leporečjem o svobodi in s takim pogledom je implikacija uničenja, razdruževanja in ponovna gradnja od pepela navzgor, kar Shapiro imenuje dezintegracijsko gibanje. Opazili boste, da je to tudi pogled mnogih na slovenski levici na Ameriko in ne le to, da naši levičarji podobno gledajo tudi na Slovenijo.

Redefinicija rasizma
Shapiro trdi, da je to, kar se dogaja, v bistvu francoska revolucija, ki jo lahko opazujemo v resničnem času. Do oblasti so prišli “dobrosrčni” ljudje, ki verjamejo, da so upravičeni rušiti obstoječe hierarhije in sploh več ne skrivajo: rasizem, nekaj, kar naj bi bil madež na ameriški zgodovini, glede katerega se večina strinja, so definirali na tak način, da danes pomeni, da si lahko proti rasizmu edino, če si obenem proti Ameriki. Obrnili so tisto, na čemer je temeljil slogan Trumpa v prejšnji kampanji, “Naredimo Ameriko spet veliko”, v “Amerika nikoli ni bila velika”.

Aleš Ernecl