fbpx

[Video] Bitka za Bakhmut bi bila lahko ključnega pomena za vojno v Ukrajini

(Foto: epa)

“Bitka za Bakhmut je najbolj krvav, okruten in brutalen del fronte v rusko-ukrajinski vojni doslej,” je dejal Serhij Čerevatji, tiskovni predstavnik operativnega poveljstva Vzhod oboroženih sil Ukrajine. Po njegovem mnenju si Rusija prizadeva osvojiti Bakhmut, da bi lahko politično opravičila smrt svojih vojakov.

Bitka za mesto Bakhmut bi lahko bila ključnega pomena za vojno v Ukrajini. Pred invazijo Rusije je imel Bakhmut okoli 70 tisoč prebivalcev in je bil znan predvsem po velikem rudniku soli ter kot prometno vozlišče, kjer se križa več avtocest. Toda od pomladi je mesto postalo del ukrajinske prve obrambne črte.

Bitka za mesto Bakhmut je bila doslej precej spregledana glede na uspehe, ki jih je doslej Ukrajinska vojska dosegala drugje v državi. Toda naporen, grozljiv šestmesečni boj za mesto v regiji Donbas lahko kmalu doseže vrhunec, izid pa za obe strani dobiva prevelik pomen. “To me spominja na situacijo v prvi svetovni vojni,” je dejal upokojeni ukrajinski polkovnik Serhij Grabskij, zdaj vojaški analitik s sedežem v prestolnici Kijevu, piše CBC.

Bitka za Bakhmut bo ključna
V bitki za Donbas v Bakhmutu divja stalen niz vojaških spopadov med ukrajinskimi oboroženimi silami in ruskimi oboroženimi silami. Obstreljevanje Bakhmuta se je začelo maja 2022, vendar se je glavni napad na mesto začel 1. avgusta, potem ko so se ukrajinske sile umaknile iz Popasne. Glavno jurišno silo so sestavljali predvsem plačanci iz ruske paravojaške organizacije Wagner Group. Napadi na mesto so se okrepili novembra 2022, ko so ruske sile, ki so napadale, okrepile enote, prerazporejene s fronte v Hersonu, skupaj z na novo mobiliziranimi naborniki. V tem času se je velik del frontne črte spustil v hudo pozicijsko vojno, pri čemer sta obe strani utrpeli veliko žrtev brez bistvenega napredka.

V preteklih 24 urah je Rusija izvedla 261 napadov. (Foto: epa)

Čerevatji  meni, da bi Bakhmut lahko postal ključna točka v teh vojni, da pa Rusi še vedno vsakodnevno napadajo različna naselja. Samo v preteklih 24 urah je Rusija izvedla 261 napadov s topništvom različnih kalibrov. Pa vendar so kljub svojim prizadevanjem Rusi utrpeli hude izgube ravno v smeri Bakhmuta. Yahoo poroča, da je bilo po navedbah Cherevatija samo v enem dnevu tam ubitih 81 in ranjenih 68 ruskih vojakov. Po njegovem mnenju se Rusija bori za Bakhmut, da bi politično prikazala rezultate tako imenovane “osvoboditve Donbasa” in s tem upravičila smrt ruskih vojakov.

Bakhmut je tretje ključno mesto v regiji in leži ob avtocesti, ki vodi v Lisičansk. Ta avtocesta velja za bistveno pot za oskrbo ukrajinskih vojakov. V letih 2014 in 2015 so se tu odvijale hude bitke. V času Sovjetske zveze in do leta 2016 je bil Bakhmut znan kot Artemovsk. Njegovo staro ime Bakhmut je bilo ponovno vzpostavljeno kot del regionalnih prizadevanj za odmik od obdobja sovjetskega komunizma. Tudi to so leta 2014 za kratek čas zavzeli proruski separatisti, vendar je Ukrajina ponovno hitro prevzela nadzor. Bakhmut je imel pred vojno približno 70 tisoč prebivalcev in je najmanjše od treh ogroženih mest. Kljub temu ima ključno vlogo v ukrajinskem gospodarstvu. Posebej pomembni sta dve podjetji: Artwinery je eden največjih proizvajalcev penečih vin v vzhodni Evropi in Artemsii je znan proizvajalec kuhinjske soli. Njegova proizvodnja predstavlja približno 90 odstotkov ukrajinske porabe soli. Distribucija začimbe po državi je postala onemogočena, odkar se je začela vojna, zato so zdaj prisiljeni sol uvažati iz tujine, tudi iz Nemčije.

Ana Horvat