[Video] Bodo v prihodnje plačanci Wagner in Čečeni združili moči proti Putinu?

Vir: Twitter

Po zaključku vojaškega upora, v katerem se je vojska plačancev skušala upreti konvencionalnim ruskim oboroženim silam, se je v svetovni javnosti odprla živahna debata o usodi PMC Wagner in njenega ustanovitelja Jevgenija Prigožina. Zaradi nezanesljivih informacij je nastala vrsta teorij, od teh, da se bo Wagner stopil z rusko vojsko, Prigožin pa bo obtožen veleizdaje, do teh, da je bil celotni “pohod za pravico”, kot so poimenovali svoj upor, le predstava za “zahodno” javnost. 

Prigožin naj bi se s Putinom dogovoril, da se bo z ostanki svoje vojske premaknil v Belorusijo. Ta teorija je bila posebej popularna na svetovnem medmrežju. Med resnejšimi zahodnimi analitiki je prevladala ocena, da je Prigožinov vojaški upor zatresel domnevno neprebojni Putinov režim. A vsem teorijam je skupno, da temeljijo na špekulacijah.

V sredino teh teorij spada spodnji posnetek. Na posnetku nastopa eden od poveljnikov PMC Wagner s klicnim znakom Berserk. Ta v posnetku potrjuje, da so se plačanci premaknili iz Ukrajine in Rusije v Belorusijo, kjer so nameščeni blizu mesta Osipoviči. To so že predhodno potrdili satelitski posnetki. Sledi nekakšno motivacijsko sporočilo poveljnika, v katerem vsem pristašem vojske Wagner obljubi, da se vse skupaj le še začenja.

“Naš pohod za pravico je pokazal veliko zanimivosti. Zgolj omenil bom brez navajanja podrobnosti, da so nekatere enote pod poveljstvom ministrstva za obrambo, ki so domnevno obtičale v prometu, na koncu uspele priti v Rostov. Že po nekaj minutah se je njihov poveljnik, dostojen oficir, sporazumel z našim “Ratiborom” (eden od poveljnikov PMC Wagner z resničnim imenom Aleksander Kuznetsov op. a.). Prišlo smo do zelo zanimivih zaključkov, ki eliminirajo nekatere pretekle spore,” pove t. i. “Berserk”.

“Torej morate vedeti, da med nami obstajajo podobno misleči ljudje. Skupaj smo močni. Zato sem vesel, da lahko razveselim naše številne podpornike. Prijatelji, vse se šele začenja. PMC Wagner in njegova pot je daleč od končane. Pripravljeni smo na globalne dogodke in pretrese, na katere čaka država in mi. Hvala vsem, ki nas podpirate in ste z nami. Skupaj smo močni. Amen,” zaključi poveljnik.

Jevgenij Prigožin pozira skupaj z vodjo Čečenov Kadirovim. (Vir: Twitter)

Wagner in Čečeni
Spomnimo, ko se je začel odvijati vojaški odpor, je bila skoraj vsa ruska vojska nameščena na okupiranem ukrajinskem ozemlju in ruskem zaledju. PMC Wagner je imel zaradi tega prosto pot, da je najprej zavzel mesto Rostov, kjer naj bi bil predhodno poveljnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov, ki so ga plačanci hoteli zajeti in ga prisiliti k predaji poveljstva. Po zavzetju Rostova so zavzeli še Voronež, nato pa se je kolona odpravila proti Moskvi. V vmesnem času so v Kremlju mobilizirali čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, ki je proti Wagnerjevim enotam postala svojo vojsko Ahmat. Kadirov in Prigožin sta bila (morda še vedno) integralni del kremeljske arhitekture moči, a med seboj sprta zaradi vrste razlogov. Eden njunih javnih sporov se je nanašal na efektivnost na bojišču.

V preteklosti so številni analitiki razmer v Rusiji špekulirali, da Putinu koristi, da so nosilci moči znotraj njegove oblastne strukture sprti. Če bi namreč plačanci PMC Wagner in čečenska vojska uspeli uskladiti interese, bi lahko skupaj ogrozili Putina in stabilnost njegove oblasti.

Gal Kovač