fbpx

[Video] Bombni napad v Kongu prekinil božično praznovanje, med umrlimi tudi otroci

(Foto: PiPa)

Samomorilski napadalec se je na božični dan razstrelil v priljubljeni restavraciji na vzhodu Demokratične republike Kongo, umrlo pa je najmanj pet ljudi.

Samomorilski napadalec se je razstrelil pred polnim lokalom, pri čemer je ubil šest in ranil 13 ljudi, ki so praznovali božič v Demokratični republiki Kongo. Tragedija se je zgodila v mestu Beni, ki se je v preteklosti že soočalo z nasiljem, ko je terorist sprožil bombo na vhodu prepolnega lokala. Po navedbah lokalnih oblasti varnostniki sumljivega moškega niso spustili noter, s čimer so preprečili večje število žrtev. Po poročanju neimenovanega vira, ki ga navaja AFP, pa sta bila med žrtvami tudi dva otroka. Ena od prič je povedala, da je tik pred eksplozijo videla osebo, ki je z motorjem zapuščala kraj dogodka.

Po napadu je župan ljudi pozval, naj zaradi varnosti ostanejo doma zaradi grožnje pred morebitnim novim terorističnim napadom. Kongovske varnostne sile verjamejo, da za dejanjem stojijo Zavezniške demokratske sile (ADF).

Islamistična teroristična skupina je aktivna tudi v sosednji Ugandi, kjer je nastala sredi devetdesetih let. Po obljubi zvestobe Islamski državi (IS, prej ISIS) je leta 2019 ADF izvedla številne smrtonosne napade v obeh državah in velja za eno najnevarnejših terorističnih organizacij v regiji, proti njej pa se skupaj borijo tako sile DR Konga kot sile Ugande.

Tanja Brkić