fbpx

[Video] Brazilska policija aretirala levičarske aktiviste iz nevladnih organizacij, ki so podtikali požare v Amazoniji!

Gašenje požara v Amazoniji (foto: EPA)

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v sredo, 27. novembra 2019 pripadnike nevladnih organizacij obtožil podtikanja požarov v amazonskem pragozdu. Pripadniki NVO naj bi to počeli zaradi reza finančnih sredstev s strani države. Na tak način so si namreč na račun naravne katastrofe želeli zagotoviti financiranje za nadaljne delovanje.

“Imam vtis, da bi lahko požare podtaknile NVO, ki so hotele denar. Kaj je bil njihov namen? Ustvariti težave za Brazilijo,” je povedal brazilski predsednik Jair Bolsonaro v svojem nedavnem nastopu.

Namreč, ko je Bolsonaro prišel na oblast, se je velik del državnih finančnih sredstev namenjenih za razne nevladne organizacije končal.

NVO so se tako znašli v položaju, kjer se po dolgih letih za nadaljne financiranje niso mogli zanesti na državo. Bolsonaro verjame, da je to bil vzrok zakaj bi nekateri pripadniki NVO sami netili požare v Amazoniji z namenom zbujanja pozornosti, kar se je na koncu poznalo tudi v obliki donacij.

Kot enega od takih donatorjev, ki naj bi nasedli NVO organizacijam je Bolsonaro izpostavil ameriškega filmskega igralca Leonarda DiCapria, ki je za “ohranitev amazonskega pragozda in boja proti divjim požarom,” po poročanju CoS doniral pet milijonov dolarjev.

Veliko hrupa za nič

Nad Bolsonarovo izjavo so bili številni predstavniki NVO ogorčeni. “ta izjava je bolna, žalostna izjava,” je po pisanju Reutersa komentiral predstavni Greenpeaca v Braziliji Marcio Astrini, ki pa predsednikove izjave ni označil za neresnične.

Ob tem gre poudariti, da kakor smo na Nova24TV že pisali, amazonskega pragozda, ni tako lahko uničiti. Po najbolj pesimističnih ocenah znanstvenikov naj bi letos zgorelo največ deset tisoč kvadratnih kilometrov amazonskega pragozda. S takim tempom, bi za uničenje celotnega gozda velikosti 5,5 milijona kvadratnih kilometrov potrebovali 550 let.

Ivan Šokić