V poročilu LIBE manjkajo deli – je asistent Fajonove “lektoriral” tudi izjavo občinskega svetnika Rojca?

Datum:

Evropska poslanka Tanja Fajon se je izgovorila, da je njen asistent v poročilu preiskovalnega odbora LIBE Evropskega parlamenta popravljal le slovnične napake, a sedaj kaže, da manjkajo tudi določeni deli poročila. Očitno predvsem tisti, ki Fajonovi ne peljejo vode na njen mlin. Občinski svetnik Borut Rojc namreč v poročilu ni zasledil svoje izjave o finančni pomoči ministrstva za notranje zadeve obmejnim občinam, ki so utrpele škodo zaradi ilegalnih migracij. Predsednika Evropskega parlamenta je zato pozval, naj uvede neodvisno preiskavo. Fajonova pa medtem razmišlja o prihodnosti schengenskega območja in meni, da je svoboda gibanja na resni preizkušnji.

                   

“O prihodnosti Schengen območja. Vabljeni, da se nam pridružite ta teden. Svoboda gibanja je na resni preizkušnji,” je zapisala predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki si je minuli teden prislužila več novih vzdevkov, od lektorice do kraljice laži. Izkazalo se je namreč, da se je pod poročilo misije, ki je bila v Sloveniji pod taktirko Sophie In ‘T Veld, podpisal kar asistent Fajonove, Jure Tanko. Fajonova je to pojasnila s prozornim izgovorom, češ da je le popravljal slovnične napake. Pri tem je zgovoren princip osrednjih medijev, ki jih zadeva sploh ne zanima, niti toliko, da bi se pozanimali, kako se je to sploh lahko zgodilo.

Oglasil se je tudi občinski svetnik, ki je kandidiral na listi SD, Borut Rojc – ta je opozoril, da v poročilu ni zasledil svoje izjave o finančni pomoči ministrstva za notranje zadeve, z Alešem Hojsom na čelu, obmejnim občinam, ki so utrpele škodo zaradi ilegalnih migracij. “Tanji Fajon to ustreza, saj potem tega poročila ne bi mogla uporabiti za nasprotovanje vladi RS,” je ocenil in pozval predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija, naj uvede neodvisno preiskavo, na katere stvari je imel vpliv asistent Fajonove in na katere ne. “Evropski parlament si ne more privoščiti, da priče dobijo občutek, da lahko vsak iz pozicije moči, ki ima pet minut časa, vpliva na to, kaj bo v poročilu pisalo,” je dodal.

V začetku tega leta so Socialni demokrati iz svojih vrst izključili župana Ilirske Bistrice, Emila Rojca. Že pred tem je bilo znano, da je bil Rojc dolgo časa velik trn v peti vodstvu stranke v Ljubljani, zlasti Mlademu forumu in predsednici stranke. Razlog za to je bil tudi ta, da župan ni bil naklonjen ilegalnim migracijam. Stranki SD pa je šlo v nos tudi to, da je Rojc uspešno sodeloval s stranko SDS – na to je opozoril tudi njegov sin Borut Rojc.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...