[Video] Buxadé: “Bruseljske elite so nervozne zaradi vala patriotizma, ki raste v Evropi”

Evropski poslanec španske stranke Vox Jorge Buxade (foto: EPA)

Sodišče Evropske unije je v celoti zavrnilo tožbi Madžarske in Poljske zoper mehanizem pogojenosti, s katerim je upravičenost do financiranja iz proračuna Unije pogojena s tem, da države članice spoštujejo načela pravne države. Rezultat so obsodili na Madžarskem, kjer so prepričani, da gre za zlorabo moči v Bruslju, podobnega mnenja pa so tudi predstavniki španskih populistov Vox.

“Neki tipi, ki živijo v Luksemburgu in služijo 20.000 evrov na mesec, so se odločili, da lahko prisilijo suvereno vlade in parlamente, da sprejmejo perverzno ideologijo,” je nedavno odločitev Sodišča EU v primeru proti Madžarski in Poljski, ki je Evropski komisiji podelila pooblastila, da lahko zadrži sredstva namenjena državam članicam, če presodi, da je kršeno načelo vladavine prava, komentiral tiskovni predstavnik španske populistične stranke Vox, Jorge Buxadé.

Buxadé je v svojem nastopu pred Evropskim parlamentom udaril po mehanizmu, s katerim lahko EK zamrzne evropska sredstva. Evropski poslanec iz Španije je prepričan, da gre za ideološko repenčenje bruseljskih aparatčikov. “Mi lahko kdo od vas pove, kateri principi vladavine prava se kršijo na Madžarskem in Poljskem in ne v Španiji, Nemčiji ali Franciji?” je Buxadé izzval ostale evropske poslance. Odgovora ni dobil.

https://twitter.com/Jorgebuxade/status/1494012544721293316?

“Pravica do življenja za še nerojene, ali to ni Evropa? Zaščita nedolžnosti otrok in izogibanje spolni indoktrinaciji v šolah, mar to ni Evropa? Podpora višji stopnji rodnosti in krepitev duhovnih vezi, družine, naroda, mar ni to Evropa? Zaščititi meje Evrope pred invazijo migrantov, mar ni to Evropa?” je zanimalo Buxadéja. Po njegovem mnenju so EU institucije polne licemerstva. Zgovarjajo se na temeljne pravice in sodno neodvisnost, v resnici pa zgolj udarjajo po državah, ki imajo drugačna stališča. “Bruseljske elite so nervozne zaradi vala patriotizma, ki raste v Evropi in bo povrnil dostojanstvo tem institucijam.”

Uradna Budimpešta je ocenila, da gre za zlorabo moči v Bruslju, saj gre za politično in ne pravno vprašanje. Po mnenju madžarske pravosodne ministrice Judit Varga gre za nov način pritiska na Madžarsko. “Bruselj noče dopustiti, da bi madžarski narod na referendumu povedal svoje. Birokratska elita noče sprejeti svobodne izbire in mnenja madžarskega naroda,” je prepričana Vargova.

Ivan Šokić