fbpx

[Video] Dogodek, ki je ostal neopažen: Biden ostal izgubljen in v senci prejšnjega predsednika ZDA

Predsednik Biden je bil med obiskom Obame popolnoma izgubljen in v senci nekdanjega predsednika.

Nekdanji predsednik Barack Obama je aprila prvič po petih letih, odkar ni več predsednik, obiskal Belo hišo. Nekdanji predsednik, ki so ga v Beli hiši sprejeli kot zvezdnika, je sedanjemu predsedniku Joe Bidenu, ki je bil videti povsem izgubljen, ob sprejemu ukradel vso pozornost. 

Obisk Baracka Obame je bil vezan na dogodek ob 12. obletnici zakona o dostopni oskrbi, ki je bil izjemen zakonodajni dosežek, podpisan v času njegovega mandata. Na dogodku je predsednik Joe Biden razkril razširitve tega zakona. Bidna, ki se trenutno sooča z najnižjo stopnjo podpore predsedovanju in po mesecih nizke priljubljenosti in neodobravanja, povezanega z njegovim ravnanjem ob trenutni vojni v Ukrajini, je Barack Obama ob sprejemu popolnoma zasenčil.

Baracka Obamo so v Beli hiši po petih letih sprejeli kot “rock zvezdnika”, navajajo tuji mediji. “Dobro je biti spet v Beli hiši,” je dejal Obama na dogodku z Bidnom in podpredsednico Kamalo Harris, in ob tem izrazil zadovoljstvo nad boljšo zdravstveno oskrbo in zaščito milijonov ljudi po državi. Glavni razlog njegovega prihoda je bila Bidnova razglasitev o širitvi ukrepov, poročajo ameriški mediji. Zdravstveni ukrepi, ki jih je razglasila Bela hiša, med drugim zagotavljajo tudi, da bodo agencije še naprej delale vse, kar je v njihovi moči, da bi bilo zdravstveno varstvo cenovno dostopnejše ter olajšalo vpis in ohranitev kritja zavarovanja.

Obama naj bi se med obiskom nemalokrat tudi pošalil, Biden pa naj bi dejal, da se mu “zdi kot v dobrih starih časih” ob svojem nekdanjem nadrejenem, čigar vrnitev v Belo hišo je spominjala na ponovno srečanje njegovih najboljših zaveznikov, od katerih mnogi zdaj služijo v Bidnovem kabinetu ali v kongresu.

Baracka Obamo so po petih letih v Beli hiši sprejeli kot zvezdnika. (Foto: epa)

Politični interes obiska
Obama je svoj govor začel tako, da je svojega gostitelja nagovoril s “podpredsednik Biden“, potem pa se je hitro popravil. “To je bila šala!” je vzkliknil in se nasmehnil. Po poročanju tujih medijev sta se Obama in Biden v tem mandatu slišala redko in Obama ga je šele zdaj obiskal v Beli hiši. To naj bi bil signal, da si Biden želi samostojno opravljati funkcijo, v senci katere je prej pod Obamo delal dve leti. Razlogi za Obamov obisk pa so bili prav tako politične narave, opomnil je namreč, da se nekatere zadeve odvijajo prepočasi. V vsakem primeru je Bidna navdušenje ob sprejemu Obame presenetilo.

Ana Hribar