fbpx

[Video] Ekvador se je obrnil na Interpol, da bi dosegli aretacijo nekdanjega zunanjega ministra Patina, ki je podpiral Assangea

Nekdanji ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino in ustanovitelj Wikileaks Julian Assange (vir: twitter)

V Ekvadorju oblasti nadaljujejo s pregonom podpornikov Juliana Assangea. Potem ko je zaradi tega pobegnil iz države nekdanji zunanji minister, se je zdaj znašel celo na Interpolovem seznamu iskanih.

Iz pisarne državnega tožilca v Ekvadorju so sporočili, da je proti nekdanjemu zunanjemu ministru Ricardu Patinu sprožena preiskava zaradi “govora v katerem je nagovarjal ljudi naj zasedejo javne institucije in zaprejo ceste,” v podporo nedavno aretiranemu ustanovitelju Wikileaks Julianu Assangu.

Poleg domnevnih protivladnih aktivnosti oblast Lenina Morena Patina dolži sodelovanja s švedskim programerjem Olo Binijem, ki je bil po poročanju RT prejšnji teden aretiran zaradi suma “hekanja” za WikiLeaks.

Interpol izdal rdeče opozorilo
Sodnik je namreč za Patina odredil pripor, a je ta sredo ponoči pobegnil v Peru. Ekvador je zato za nekdanjega ministra, ki je služil v vladi nekdanjega predsednika Rafaela Corree, od Interpola zahteval izdajo rdečega opozorila, ki od tujih držav zahteva, da Patina najdejo in do izročitve Ekvadorju držijo v priporu.

64-letni Patino je namreč glasen nasprotnik Morenove vlade, ki je odločitev, da Assangu odvzamejo azil označil za “svetovno sramoto” in obtožil predsednika, da krši ustavo in mednarodno pravo.

Ivan Šokić