[Video, foto] Bolsonaro: “Državo bomo osvobodili socializma in politične korektnosti!”

Jair Bolsonaro, Michelle Bolsonaro (Foto: Facebook)

V torek je zaprisegel novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je med drugim navdušil s svojim govorom, v katerem je obljubil, da bo državo osvobodil socializma in politične korektnosti. Zablestela je tudi prva dama Michelle Bolsonaro, ki je navzočim spregovorila kar v znakovnem jeziku. Velik dogodek za Brazilijo je privabil številne svetovne voditelje: tam je bil že od petka Netanjahu, ki je pred tem obiskal tudi Rio de Janeiro, na dan inauguracije pa so se mu pridružili še voditelji Madžarske, Bolivije, Čila, Paragvaja in Portugalske, svoja zunanja ministra pa so poslali tudi iz ZDA in iz Poljske.

Kot je po zaprisegi povedal v svojem govoru novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, bodo državo osvobodili socializma, sprevračanja vrednot, gigantske države in politične korektnosti. Kot poroča UOL, je nadalje povedal, da namerava ponovno vzpostaviti red, prav tako pa je zagovarjal ponovno vzpostavitev etičnosti in moralnosti v več kot 200-milijonski državi. “Ne moremo dopustiti, da bi ideologije nadaljevale z delitvami med Brazilci. Ideologije, ki uničujejo naše vrednote in tradicije, uničujejo našo družbo. S tem v mislih bomo nadaljevali naše gibanje. Jaz, vi in naše družine lahko združeni ponovno vzpostavimo etična merila in moralo, ki spreminjajo našo Brazilijo,” je še poudaril. Glede stanja gospodarstva v državi, ki se še vedno ni izvilo iz recesije, je povedal: “Imamo velik izziv, da se soočimo s posledicami gospodarske krize in z rekordno visoko brezposelnostjo, prav tako pa z ideologizacijo naših otrok, s sprevračanjem človekovih pravic in z dekonstrukcijo družine.” Prav tako je v svojem govoru veliko pozornosti namenil tudi varnosti.

Jair Bolsonaro, Michelle Bolsonaro (Foto: Facebook)

Prva dama Michelle Bolsonaro zbrano množico nagovorila v znakovnem jeziku
Nova brazilska prva dama Michelle Bolsonaro je po poročanju portala UOL prelomila tradicijo palače Planalto s tem, ko je zbrane nagovorila v znakovnem jeziku s simultanim tolmačenjem, poleg tega pa je med dogodkom svojega moža poljubila. V svojem nagovoru zbranim na trgu Treh sil je tako izkazala spoštovanje vsem, ki so jim pomagali pri kampanji: “Zahvaljujem se Bogu za veliko priložnost pomagati osebam, ki so tega najbolj potrebne. Želim nadaljevati s pomočjo bližnjim, kar je bilo vedno del mojega življenja. Od zdaj naprej bom kot prva dama lahko povečala svoja prizadevanja. V veliko zadovoljstvo in privilegij mi je, da lahko prispevam in delam za celotno brazilsko družbo.” Vabljeni, da si v nadaljevanju ogledate posnetek govora prve dame in brazilskega predsednika:

Na dogodku zbrani številni voditelji
Ob tej priložnosti so se v glavnem mestu Brasília zbrali številni pomembni svetovni voditelji. Tako je v državo že v petek prispel izraelski predsednik vlade, ki se je že takrat srečal z Bolsonarom, skupaj pa sta v Rio de Janeiru obiskala sinagogo. Kasneje so prišli še madžarski predsednik vlade Viktor Orbán, čilski predsednik Sebastián Piñera, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, paragvajski predsednik Mario Abdo Benítez, honduraški predsednik Juan Orlando Hernández in bolivijski predsednik Evo Morales. Prav tako sta bila na dogodku prisotna ameriški državni sekretar Mike Pompeo in poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz. Prav vsi so spregovorili nekaj besed z Bolsonarom in mu zaželeli uspešno delo, prav tako pa so se zavzeli za izboljšanje in poglabljanje odnosov z Brazilijo.

Viktor Orbán, Jair Bolsonaro, Michelle Bolsonaro (Foto: Facebook)

Največ je prav gotovo iztržil izraelski premier, ki si po brazilski odločitvi, da bodo preselili svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem, obeta enako potezo tudi s strani Hondurasa. Netanjahu se je prav tako pogovoril z Orbánom, sestal pa se je tudi s Pompeom, ki mu je zagotovil, da Izrael po odhodu ameriške vojske iz Sirije ne bo ogrožen.

Benjamin Netanjahu, Sebasitan Pinera, Mike Pompeo (Foto: Facebook)

Na prireditev ni bil povabljen nobeden izmed voditeljev držav t. i. tiranske trojke, kakor je Bolsonaro poimenoval Kubo, Nikaragvo in Venezuelo.

J. Ž.