[Video] Nateg številka 2?! Bratuškova se na evropske volitve pripravlja s skrajno zavajajočim nagovorom – Njene tarče so spet upokojenci in bolniki, čeprav je enkrat že dokazala, da ji gre samo za milijone!

Datum:

Alenka Bratušek se je pred novim letom na svoje potencialne volivce obrnila z zavajajočim videoposnetkom, v katerem med drugim poudarja svoje zavzemanje za upokojence, javno šolstvo in javno zdravstvo. A večina volivcev kljub temu ni pozabila na njene resnične namene, prav tako pa izpostavljamo, s kakšnimi težavami se je morala ukvarjati lansko leto. Gotovo bo zanimiv tudi nastop SAB na evropskih volitvah, kjer nastopa v okviru ALDE, pa čeprav glede na svoja trenutna stališča, tako kot kompletna koalicija, bolj spada v skrajno levičarsko skupino GUE–NGL.

                   

Predsednica SAB Alenka Bratušek se je na volivce obrnila z videoposnetkom, v katerem izraža voščilo pred novim letom, v kontekstu prihajajočih evropskih volitev, kjer bo kandidirala v skupini ALDE, kamor se glede na nekatera izmed svojih levičarskih stališč prav gotovo ne uvršča. V svojem nagovoru tako pove: “Leto 2018 je bilo za našo stranko izjemno zahtevno, vendar tudi uspešno. Borili smo se za upokojence, za javno zdravstvo in tudi za vsem dostopno javno šolstvo. Ljudje ste nas zato podprli. Spoznali ste, da to, kar govorimo, bomo s svojo odločnostjo in izkušnjami tudi uresničili. Hvala vam. Bomo pa tudi v naslednjem letu nadaljevali z zahtevnimi in velikimi projekti. Eden od teh je prav gotovo proga Divača-Koper. Takoj na začetku mandata smo zavihali rokave in naše delo že daje rezultate. Investicijski program je tik pred potrditvijo in to bo osnova, da bomo lahko tudi na terenu res začeli z gradnjo oziroma z gradnjo dostopnih cest. Nikakor pa ne bomo pozabili niti na upokojence. Že v letošnjem letu smo tudi zaradi naših zahtev zagotovili valorizacijo oziroma usklajevanje – redno in izredno. Imamo zavezo koalicije, da bomo v naslednjem letu uredili odmerni odstotek in tudi letni dodatek za upokojence. Seveda nas v naslednjem letu čaka tudi veliko dela na področju urejanja stvari v našem javnem zdravstvu. Naj bo leto 2019 točno tako, kot si ga želite: iskrivo, srečno, predvsem pa prijazno do vas.”

Za upokojence in zdravstvo ji ni mar, pomembnejši ji je nadzor nad milijoni za infrastrukturo
Koliko ji je v resnici mar za upokojence, kaže dejstvo, da se ob oblikovanju koalicije sploh ni potegovala za položaj na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, prav tako pa naj ji ne bi dišalo niti mesto na ministrstvu za zdravje, kar naj bi bila prav tako ena izmed prioritet njenega programa. Rajši se je sprijaznila z ministrstvom za infrastrukturo ter službo vlade za razvoj in kohezijo, od koder ima nadzor nad proračunskimi milijoni, ki se bodo ob napovedanih projektih drugega tira in tretje razvojne osi stekali preko področja njenega resorja. Kako v stranki SAB zlorabljajo vpliv na ministrstvih, je bilo jasno, ko je takratni minister Marko Bandelli enemu izmed kandidatov za župana v njegovi domači občini Komen grozil celo, da bo v primeru njegove izvolitve občini odtegnil evropska sredstva. Žrtev groženj je bila nato izvoljena, Bandelli pa se je moral z mesta ministra zaradi tega incidenta, ki ni bil prvi, vendarle posloviti.

Ministrstvo za infrastrukturo (Foto: STA)

Vsi ti incidenti pa so pokazali tudi na dejstvo, da ima Bratuškova glede na majhnost svoje stranke nemalo težav tudi na kadrovskem področju. To je bilo jasno v procesu iskanja primernega kandidata, ki bi nadomestil Bandellija na mestu kohezijskega ministra, na koncu pa je našla Iztoka Puriča, čigar kariera naj ne bi bila preveč uspešna že prej. Poleg tega je Purič dodatno razburil na zaslišanju v državnem zboru, ko ni bil sposoben povedati praktično nič konkretnega. ob tem pa je udeležence osupnil s svojim videzom – v glavo je bil namreč rdeč kot kuhan rak. Takrat smo se spraševali, ali ni bil nemara vinjen – namigi, da ima težave z uživanjem alkohola, so na dan prihajali že prej. Eden izmed poslancev se je tedaj pošalil, da je njegova edina dobra lastnost, da bi se kot kohezijski minister lahko na enaki valovni dolžini pogovarjal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ki je zloglasen po svojem, milo rečeno, nenavadnem vedenju, za katerega pa skoraj vedno okrivi kar išias!

Iztok Purič (Foto: posnetek zaslona)

Bratuškova ni zagovornica dostopnega javnega šolstva, pač pa prisilnega državnega šolstva!
Bratuškova v videoposnetku med drugim pove, da se je zavzemala tudi za dostopno javno šolstvo, kar ne more biti dlje od resnice. Pravilneje bi se izrazila, če bi dejala, da v njeni stranki podpirajo prisilno šolstvo, kjer ima pri izvajanju monopol država. Bratuškova je namreč ostra nasprotnica implementacije odločbe ustavnega sodišča, ki predvideva izenačitev financiranja javnih osnovnošolskih programov v državnih in zasebnih šolah. To je pokazala že s tem, ko je njena stranka postala del koalicije, v kateri implementacija odločb ustavnega sodišča ni prioriteta, kot se je izrazil minister, pristojen za šolstvo, Jernej Pikalo. Prav tako pa je bila Bratuškova med tistimi, ki so konec leta 2017 izrazili podporo postopku za spremembo ustave, da bi se izognili potrebi po izenačitvi financiranja. V praksi takšno delovanje Bratuškove pomeni, da odreka svobodo izbire šolanja staršem in njihovim otrokom, pri čemer so predvsem na udaru tisti iz najšibkejših družin, ki si v mnogih primerih tako ne bi mogli privoščiti šolanja v bolj kakovostnih zasebnih šolah. Gre za ideološko izživljanje, s katerim je Bratuškova pokazala ne le, da ni liberalka, kot se rada predstavlja, ali pa morda socialna demokratka, kamor bi jo glede na izražena stališča utegnili uvrstiti, pač pa da zagovarja tipična socialistična oziroma celo komunistična stališča. Takšna stališča namreč niso značilna za evropske stranke pod okriljem skupine ALDE, pač pa bolj spominjajo na stališča strank v skupini skrajne Evropske združene levice – Nordijske zelene levice (GUE-NGL)!

Foto: iStock

Bo SAB kandidirala na skupni listi z drugimi slovenskimi “liberalnimi” strankami ali bo tvegala sama?
Kot smo na Nova24TV poročali že v začetku decembra, je bilo v vodstvih treh slovenskih strank, ki so vključene v evropsko skupino ALDE, že pred časom slišati namige in pozive, da bi za evropske volitve maja prihodnje leto lahko oblikovali skupno kandidatno listo. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je tako decembra na pogovor o tem povabil vodstvi SMC in SAB, kjer so takšni ideji načelno prav tako naklonjeni. Glede na naše zanesljive informacije iz evropske skupine ALDE se obeta zanimiv kadrovski dogovor pri naskoku na najvišje funkcije v evropskih institucijah. Nosilec liste LMŠ+SAB+SMC na evropskih volitvah prihodnje leto naj bi postal vidni član SAB in nekdanji zakladnik evropske skupine ALDE Roman Jakič. Jakič je tudi prva izbira evropskih liberalcev, zato ti pritiskajo, da bi postal prvi na listi za volitve v Evropski parlament. Mimogrede, Jakič se je znašel v kazenskem postopku poleg župana Ljubljane Zorana Jankovića in soobtoženih, tožilstvo pa jih preganja zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev in bančnih posojil v zadevi Stožice. Spomnimo tudi, da so zaradi afere Stožice pri Jakiču potekale hišne preiskave v času, ko je bil minister za obrambo, in ravno, ko se je vračal s službene poti iz Moskve. V izogib direktni konfrontaciji z NPU in medijski sramoti so v Rusiji ostali dan dlje, kot razlog pa so si izmislili “okvaro letala”.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...