fbpx

[Video] Francoska policija vse bolj brutalna: Solzivec ustrelila nenevarnemu invalidu direktno v obraz!

Foto: Twitter

Rumeni jopiči so se že 16. vikend zaporedoma odpravili na francoske ulice, kjer so bili spet mnogi  deležni nasilja s strani specialne policije, ki je odgovorila z gumijastimi naboji, solzivcem in vodnim topom. Prav tako pa ni bilo prizaneseno invalidom na invalidskem vozičku. Posnetek, ki je zaokrožil na družabnem omrežju Twitter, namreč razkriva, kako je bil eden od njih deležen napada s solzivcem, in to le zato, ker je poprosil policista, če mu lahko vrne očala. 

V soboto do 13. ure se je po celotni državi zbralo okrog 5.600 protestnikov, večina od njih v prestolnici Pariza. Po podatkih AFP je bilo do zgodnjega popoldneva v Parizu aretiranih devet ljudi.

Do težav je prihajalo v Nici, Strasbourgu, Lillu in Nantesu. V zahodnem delu mesta Nantes so policisti proti protestnikom uporabili solzivec, gumijaste naboje in vodne topove, solzivec pa je bil uporabljen tudi drugje, vključno na protestih v Bordeauxu, Lyonu, Morlaixu in Arlesu. Organizatorji so sicer proteste tega tedna označili kot uvod v veliki mesec protestov, da bi zaznamovali štiri mesece tedenskih akcij.

Foto: Twitter

Do sedaj že 11 smrtnih žrtev
Protesti rumenih jopičev, ki so brez organiziranega vodstva, so se pričeli 17. novembra zaradi napovedi povišanja davka na gorivo. Hitro pa so protesti prerasli v širši upor, usmerjen proti aktualni Macronovi vladi. Vedno pogosteje pa se protesti preobračajo v nasilne spopade med policijo in protestniki. O tem priča podatek, da je do sedaj umrlo že kar 11 ljudi. Eden izmed protestnikov je zatrdil, da je sicer res, da je čez čas število protestnikov nekoliko upadlo, a je dejstvo, da so rumeni jopiči še vedno prisotni na ulicah, saj se situacija niti približno še ni izboljšala.

H. M.