fbpx

[Video] Govor Zelenskega, ki ga FIFA ni dovolila predvajati pred današnjim finalom SP v nogometu

Zelenski (foto: posnetek zaslona)

Ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve je objavilo videoposnetek, katerega so želeli predvajati pred finalno tekmo svetovnega prvenstva v Katarju, a ga je FIFA zavrnila. Zelenski je želel pozvati k svetovnemu miru in končanju vojne v Ukrajini.

Zelenski je dejal: “Topel pozdrav iz Ukrajine vsem ljubiteljem nogometa, življenja in miru. Čestitam vsemu planetu za finale svetovnega nogometnega prvenstva. Danes bomo priča skupni zmagi. Praznovanje človeškega duha. To svetovno prvenstvo je vedno znova dokazalo, da lahko različne države in narodnosti odločajo o tem, kdo je najmočnejši v pravični igri in ne v igri z ognjem, na zelenem igrišču in ne na rdečem bojišču.”

“To so sanje številnih ljudi, ko igralci tekmujejo, da bi vsi uživali v miru. Vsak oče bi rad peljal svojega sina na nogometno tekmo po vsem svetu in vsaka mati bi rada, da se njen sin vrne iz vojne.”

“Ukrajina si bolj kot za kar koli drugega prizadeva za mir. Mir smo ponudili svetu, ponudili smo ga, ker v vojni ni prvakov, v njej ne more biti remija. Dajem pobudo, da bi to zimo organizirali svetovni uradni vrh o miru. Vrh, ki naj bi združil vse narode sveta za svetovni mir. Stadioni in tribune se po tekmi izpraznijo, po vojni pa mesta ostanejo prazna. Zato morajo vojne propasti, mir pa mora postati prvak, kot je zdaj v Katarju. Svetovno prvenstvo, a ne svetovna vojna.”

Zelenski je zaključil: “Prosimo, podprite Ukrajino pri naših prizadevanjih za ponovno vzpostavitev miru. Pridružite se svetovnemu formalnemu vrhu o miru in postanite prvak miru. Skupaj si oglejmo finale in končajmo vojno. Slava Ukrajini (slava Ukrajini) in srečen dan Katarja.”

Sara Kovač