Pismo, ki razkriva, kako paradržava rešuje Muženiča, ki je v postopku glede zlorabe evropskih sredstev

Datum:

Pismo Damjana Žuglja razkriva, kako paradržava rešuje Muženiča, ki je v postopku glede zlorabe evropskih sredstev. Danes preiskujejo sami sebe. Rezultat preiskave je torej že znan. Golob bo Muženiča postavil za direktorja UPPD, ta pa mu bo ponižno služil.

Šokantno pismo nekdanjega direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja razkriva srhljivi modus operandi globoke države, ki tako policijo kot tudi druge državne organe in celo medije ter preiskovalno novinarstvo (v konkretnem primeru Necenzurirano) izrablja za reševanje “svojih”, po drugi strani pa za brutalno uničevanje vseh, ki bi se tej “državi” kakorkoli zoperstavili in posegli v njene umazane interese. Ali še drugače in povsem v dobri stari partijski maniri – najprej diskreditacija, potem likvidacija. Na zadnjem spisku za “odstrel” se je med drugim znašel prav Žugelj, ki je ob sumu kaznivega dejanja zlorabe evropskih finančnih sredstev s strani nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča upravičeno sprožil ustrezen postopek.

V nasprotnem primeru bi razumljivo ravnal nezakonito in bi znova postal predmet kazenskega pregona. V ozadju pa gre v resnici za reševanje “vojaka” oziroma prej “hišnega ljubljenčka” premierja Roberta Goloba – Muženiča. Po poročanju STA je bilo ob odhodu bivše notranje ministrice Tatjane Bobnar iz poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava mogoče razbrati, da naj bi premier Golob zahteval, da se na vrh NPU vrne spornega Muženiča, proti kateremu so sicer stekli postopki. Premier je ob tem zatrdil, da gre za lažne postopke, s katerimi naj bi se mu želelo preprečiti vrnitev na vrh NPU-ja.

Urad za preprečevanje pranja denarja je namreč 2. marca letos pod Žugljevim vodstvom podal kazensko ovadbo zoper bivšega direktorja NPU-ja zaradi suma kaznivega dejanja goljufije v škodo EU-ja, zlorabe uradnega položaja ter uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega opravljanja službenih dolžnosti. Žugelj je ob tem sporočil, da se opredeljuje do vseh lažnih navedb v primeru Muženiča, ki sta jih izrekla tako Muženič kot premier. Dotični Urad je po njegovi oceni ravnal strokovno in zakonito. Dokazi v primeru so bili pridobljeni naključno pri urejanju arhivov. Urad pa je 14. novembra letos sprejel sklep Evropskega javnega tožilstva, da se ovadba zoper Muženiča zavrže, ker naj bi podan sum ne bil utemeljen.

Modus operandi globoke države: necenzurirano, “fishing” in fizična izločitev vseh dosedanjih preiskovalcev
Izjavo v primeru je podalo finančno ministrstvo. Je pa Žugelj izrazil zadovoljstvo, da je tožilstvo s pomočjo slovenskih delegiranih tožilcev zadevo preiskalo, ob tem pa opozoril tudi na nekonsistentnosti v postopkih, povezanih s preiskavo. V svojem več strani dolgem pismu, ki ga je prvi objavil novinar Požar, je med drugim navedel, da so mediji, kot je Necenzurirano, v povezavi z dotičnim primerom proti njemu objavili kopico laži z namenom načrtne diskreditacije. Odločno zavrača navedbe nekaterih medijev, da je bila za namen zasliševanja posameznikov v postopku dodeljena posebna soba “T”. Slednja oznaka namreč pomeni zgolj “tajno”. V primeru je že podal kazensko ovadbo.

Darko Muženič. (Foto: sta)

Žugelj je izpostavil tudi načrtni pregon proti nekaterim bivšim sodelavcem s pomočjo nezakonite metode “fishinga”. Gre za naključno iskanje česar koli spornega, kar bi kriminalisti lahko uporabili proti tistim, ki jih ima globoka država na piki. V pismu je tudi orisal modus v. d. direktorice UPPD Anike Vrabec Božič, ki je takoj po prevzemu funkcije zahtevala, da se celoten spis v zvezi z zadevo Muženič in EPPO izvzame iz preostalih zadev in ta spis nemudoma dostavi. Iz nadaljnje obravnave pa so bile brutalno fizično odstranjene vse osebe, ki so v zadevi dotlej sodelovale. Zadevo so prevzele s spornim financiranjem domnevno povezane (potencialno osumljene) osebe. EPPO je bil na spornost opozorjen, toda brez učinka.

NPU očitke zavrača
S Policije odgovarjajo, da NPU vodi predkazenski postopek zaradi razlogov za sum storitve konkretiziranega kaznivega dejanja in v tej zvezi ne izvaja “fishinga”. Nacionalni preiskovalni urad v povezavi z navedbami v prispevku in pismu nekdanjega direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja pojasnjuje, da na podlagi prejetega naznanila vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja  ali pravic po I. odstavku 257. člena KZ-1. “Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo, zato NPU odločno zavrača navedbe o načrtnem pregonu proti nekaterim bivšim sodelavcem, prav tako predkazenski postopek vodi zaradi podanih razlogov za sum storitve konkretiziranega kaznivega dejanja ter v zvezi s tem ne izvaja “fishinga” oziroma naključno išče karkoli spornega. Zaradi tega NPU ne pristaja na diskreditacijo dela njihovih preiskovalcev, ki svoje naloge opravljajo strokovno, zakonito in skladno s pravili stroke, po usmeritvah pristojnega državnega tožilca,” pojasnjujejo.

V povezavi s postopkom pri Evropskem javnem tožilstvu pa so izjavili, da na Policijski upravi Ljubljana v predkazenskem postopku ni bil ugotovljen utemeljen sum storitve morebitnega kaznivega dejanja, zato je bilo podano poročilo 148/10.  čl. Zakona o kazenskem postopku, pozneje je ovadbo zoper Darka Muženiča zavrglo tudi Evropsko javno tožilstvo.

 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...

Škocjan: V Dobruški vasi bodo postavili nov vrtec

V romskem naselju v Dobruški vasi, v občini Škocjan,...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...