[Video] Grozoviti prizori iz ruskega zapora v Hersonu – “Tukaj so posiljevali deklice in ubijali ter pretepali moške”

Vrata zapora so do konca okupacije skrivala grozodejstva. (Vir: zajem zaslona, Youtube)

Po odhodu ruske vojske iz Hersona postaja jasno, kakšno opustošenje in humanitarno katastrofo so pustili za sabo. Posebno grozovite prizore je moč videti v zaporu v Hersonu, kjer so ruski vojaki dokumentirano posiljevali dekleta in mučili ter ubijali priprte Ukrajince. Ena izmed prvih prič, ki je spregovoril o dogajanju za zaprtimi vrati, je Valerij, ukrajinski poslovnež, ki je preživel tako mučenje kot tudi plenjenje njegovega podjetja. “V teh 20 celicah je bilo več kot 180 zapornikov. Ljudje so bili mučeni vsak dan,” pove Valerij s solzami v očeh. 

“Grozovito so bili mučeni. Bili so elektrificirani. Dušili so ljudi v vodi. Rezali so jih. Počeli so stvari, ki si jih ne morem predstavljati, da bi jih lahko počelo človeško bitje. Molili smo, da se bo Ukrajina čim prej vrnila v Herson,” pove nekdanji zapornik, več kot očitno še vedno v šoku, medtem ko popisani zidovi zapora izdajajo obseg sovraštva, ki ga rusi čutijo do Ukrajincev. Na neki steni je zapisano: “Zelenski, prihajamo pote.” 

Ruski vojaki so Valerija zajeli kmalu po začetku vojne. Ko so marca vkorakali v Herson, so kmalu našli tudi pot do njegovega podjetja. Ker se je upiral kraji tovornjakov, so ga strpali v zapor. V vmesnem času so iz njegovega podjetja pokradli vso vredno imetje. Česar niso vedeli, je bilo, da je bilo vso kriminalno dogajanje posneto z varnostnimi kamerami. Valerij te posnetke brez težav pokaže novinarju Sky news, prikazujejo pa brezvestno plenjenje tujega premoženja, kot je mogoče spremljati že od samega začetka vojne.

A kot jasno pove Valerij kljub vsej travmi, ki jo je preživel, je eden srečnežev. Drugi so jo skupili veliko huje: “Tukaj so posiljevali dekleta. Potem so sem pripeljali moške in so jih pretepali in ubijali.”

V mestu humanitarna katastrofa
Po ruskem odhodu iz Hersona pa se širom mesta razgrinja humanitarna katastrofa. Ruske vojaške sile so namreč za sabo pustile razdejanje tudi na civilni arhitekturi. Primanjkuje elektrike, prav tako vode. Še vedno obstaja možnost obstreljevanja civilnih delov mesta iz vzhodnega brega reke Dneper. Ukrajinci so v težkih razmerah pomagajo tako, kot si najbolje znajo. Postavljene so bile polnilne postaje za telefone v obliki agregatov, ki jih poganjajo pogonska goriva. Zaradi neobstoječe preskrbe z vodo prebivalci mesta stojijo v vrstah za vodo.

Ena izmed prebivalk, ki se vsak dan odpravi v center mesta, kjer stoji v vrsti za vodo, ki je vsak dan daljša, je Lisa. Boji se, da ruskega nasilja še ni konec. “Še vedno nas lahko obstreljujejo iz levega brega. Glede tega smo bili opozorjeni. Dejali so nam, naj si poiščemo zatočišče in če to ni mogoče, naj se skrijemo v varni del hiše,” pove prebivalka osvobojenega Herona.

Ukrajinski vojaki trkajo na svoje domove
Ob vsem tem pa pride tudi do številnih ganljivih srečanj med ukrajinskimi vojaki iz Hersona in njihovimi družinami. Številni se niso videli od februarja, ko je prišlo do vojne, pa do včerajšnjega dne.

Gal Kovač