fbpx

[Ni za občutljive] Wagnerjevi plačanci ugrabili in s kladivom usmrtili rekrutiranega ujetnika

Nužin tik pred usmrtitvijo (Foto: zajetje zaslona)

Na Telegramu so se znašli posnetki očitne usmrtitve nekdanjega Wagnerjevega ujetega rekruta Evgenija Nužina, ki se je predal takoj, ko je prišel v Ukrajino. Preden so ga ubili s kladivom, je povedal, da je bil 11. novembra ugrabljen v Kijevu in v zamenjavi vojnih ujetnikov med Rusko federacijo in Ukrajino vrnjen v Rusijo. Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je video komentiral: “Kar zadeva tistega, ki je bil ubit s kladivom, ta posnetek kaže, da ni našel sreče v Ukrajini, ampak se je srečal z neprijaznimi in krutimi ljudmi. Mislim, da se ta video imenuje Pes si zasluži pasjo smrt.”

Proruske strani Wagner Group so objavile posnetek, ki naj bi prikazoval usmrtitev s kladivom Evgenija Nužina, ki je 4. septembra 2022 pobegnil s fronte in se prostovoljno predal ukrajinski vojski. V ujetništvu je izdal ključne podrobnosti Wagnerjevih operacij v Ukrajini. 12. oktobra je v intervjuju za ukrajinske medije povedal, da se želi boriti za Ukrajino, sodeč po ocenah v komentarjih so celo ukrajinski gledalci verjeli v njegovo iskrenost.

Nužina naj bi pred nekaj dnevi ugrabile Wagnerjeve sile v Kijevu, ki so pred kratkim objavile posnetek njegove usmrtitve. Potem ko je prestal 24 let v zaporu zaradi umora leta 1999, je bil 55-letni Evgenij Nužin eden izmed številnih zapornikov, ki so podpisali pogodbo z “zasebnim vojaškim pogodbenikom”. Ponudili so jim svobodo, če preživijo šest mesecev služenja. Po septembrskem prijetju je za ukrajinski tisk povedal: “Kolikor sem razumel, [smo] bili topovska hrana. Če ne bi upošteval navodil, bi te ustrelili.” Nužin je nadaljeval: “Ni Ukrajina napadla Rusije, Ukrajino je napadel Putin. Imam sorodnike, ki živijo tukaj.

Ko je bil Nužin v priporu ukrajinske vojske, je povedal, da so ga preprosto poslali v smrt, ko je njemu in njegovi enoti ta mesec bilo ukazano, naj pomaga najti mrtve ali ranjene ruske vojake na bojišču v Lugansku. Rekel je, da je prebegnil tudi zato, ker ima družino v Ukrajini. Skrbelo ga je, kaj se bo zgodilo z njegovo ženo in otrokoma pod rusko oblastjo.

Vodja skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, je video komentiral: “Kar zadeva tistega, ki je bil ubit s kladivom, ta posnetek kaže, da ni našel sreče v Ukrajini, ampak se je srečal z neprijaznimi, a pravičnimi ljudmi. Mislim, da se ta video imenuje Pes si zasluži pasjo smrt”.

Ameriški uradniki ocenjujejo, da je 61-letni ruski oligarh poskušal pridobiti najmanj 1500 obsojenih kriminalcev, da bi se pridružili bojnim silam, ki so jih poimenovali zasebna milica Kremlja. Ponujali se mesečne plače v višini 100 tisoč rubljev, kar je okoli 1500 evrov. Skupina ukrajinskih hekerjev, znana kot IT Army of Ukraine, je trdila, da je pridobila osebne podatke vseh Wagnerjevih plačancev.

Sara Kovač