fbpx

[Video] Hrvaška diplomacija pojedla slovensko za zajtrk: Generalna sekretarka Sveta Evrope postala hrvaška zunanja ministrica

Hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve Marija Pejčinović Burić (vir: twitter)

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je bila s 159 glasovi izvoljena za generalno sekretarko Sveta Evrope. Hrvaška diplomatka bo svoj mandat na čelu organizacije začela s 1. oktobrom, v svojem govoru pa je napovedala, da se bo zavzemala za mir in blagostanje v Evropi. Njena izvolitev služi kot še en nazoren prikaz moči hrvaške diplomacije, zaradi katere bo Slovenija iz vseh diplomatskih sporov s sosednjo Hrvaško izšla kot poraženka.

“Danes, ko je multilateralizem na splošno v krizi, ko se pod vprašaj postavlja pomembnost institucij, ki so bile ustanovljene po II. svetovni vojni, je moj odgovor, da so (še vedno pomembne). In ta odgovor mislim, da lahko najbolje da nekdo, ki prihaja iz države, ki je preživela agresijo in zatem skozi demokratični proces zelo hitro vstopila v vse mednarodne organizacije,” je povedala hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, ki bo s 1. oktobrom zasedla mesto generalne sekretarke Sveta Evrope.

Pejčinović Burićeva je tako s 159 glasovi premagala protikandidata, belgijskega zunanjega ministra Didiera Reyndersa, ki je prejel 105 glasov. Parlamentarni skupščini sveta Evrope je Reyndersa in Pejčinović Burićevo predlagal odbor ministrov Sveta Evrope po zaslišanju prvotnih štirih kandidatov. V ožjem izboru sta bila poleg finalistov pred tem še nekdanji litovski premier Andrius Kubilius in nekdanja grška ministrica za zunanje zadeve Dora Bakojanis.

https://twitter.com/coe/status/1143944791379472384

Predstavniki parlamentarne skupščine so imeli dva kroga glasovanja, ki sta potekala v tajnosti. Prva generalna sekretarka Sveta Evrope iz Jugovzhodne Evrope pa bo nasledila Norvežana Thornbjorna Jaglanda, ki je funkcijo generalnega sekretarja opravljal kar dva mandata. Pejčinović Burićeva bo odgovorna za programsko usmeritev, strateško načrtovanje in proračun Sveta Evrope, ki letos znaša 437 milijonov evrov.

“V času mojega mandata bomo skupaj delali na uresničevanju ciljev te organizacije, to pa so mir in razcvet evropskih državljanov,” je povedala v svojem govoru ob izvolitvi Pejčinović Burićeva in se zahvalila za izkazano podporo.

https://twitter.com/coe/status/1143947869885554691

Izvolitev Pejčinović Burićeve je vsekakor zgodovinski dosežek, ki še enkrat kaže moč hrvaške diplomacije. Po poročanju Večernjega so hrvaško kandidatko podprle skoraj vse države Srednje in Vzhodne Evrope. Izjemi naj bi po trditvah njihovih virov bili Slovenija in Srbija. Hrvaško kandidatko naj bi podprle tudi zahodne države, kot so Italija, Španija in Nemčija.

Moč hrvaške diplomacije
Navkljub dejstvu, da hrvaška ministrica prihaja iz desnosredinskega HDZ, je zanjo v nemškem parlamentu med socialdemokrati močno lobiral ravno SPD-jev poslanec hrvaških korenin Josip Juratović. Tu se da še enkrat zaslutiti moč hrvaške diplomacije, ki ne glede na politična prepričanja levo-desno ostaja enotna, z enim samim ciljem: boriti se za hrvaške interese. Tako znotraj kot zunaj svojih meja.

Slovenska diplomacija v primerjavi s hrvaško stagnira. V preteklosti smo že poročali o malodušju, ki vlada med slovenskimi kariernimi diplomati, ki so prepuščeni sami sebi, medtem ko vodstva s strani trenutnega zunanjega ministra Mira Cerarja ni videti nikjer. Stanje ni bilo kaj boljše niti pod taktirko Karla Erjavca, ki je s svojimi nepremišljenimi izjavami zakuhal celoten razpad arbitraže. Medtem ko se slovenska vladajoča politika šopiri, pa ima hrvaška politika razprostrto diplomatsko mrežo.

https://twitter.com/LahovnikMatej/status/1044519659729551360

Dejstvo, da Slovenija neuradno ni podprla hrvaške kandidatke, še enkrat kaže, kako slabe so razmere med državama. Ravno tako kaže nespametnost slovenske diplomacije. Vloga Hrvaške v Evropi je vse močnejša. Hrvaški premier Andrej Plenković je eden od pogajalcev EPP za sestavljanje nove koalicije v Evropskem parlamentu.

Hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve je bila ravno izvoljena za generalno sekretarko sveta Evrope. Edini način, da se predsednik Borut Pahor fotografira z ameriškim predsednikom, je preko povabila hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kakor je to bilo ob gostitvi Iniciative treh morij v Varšavi, ki sta jo skupaj gostila poljski predsednik Andrzej Duda in hrvaška predsednica.

Ivan Šokić