fbpx

[Video] Eksplozija v kemični tovarni v Leverkusnu zahtevala več smrtnih žrtev

Huda eksplozija v nemškem Leverkusnu je terjala več smrtnih žrtev. (Foto: epa)

Silovita eksplozija je prizadela območje nemškega mesta Leverkusen, kjer se nahaja tudi kemični koncern Bayer. Ob tem naj bi poškodbe utrpelo 16 oseb, štiri izmed njim hujše, pet oseb pa naj bi preminilo. Po nekaterih drugih virih pa naj bi preminila ena oseba. 

Vzrok hude nesreče še ni poznan. Na fotografijah in videoposnetkih, ki so prišli v javnost lahko vidimo, da se je v zrak dvignil ogromen oblak črnega dima. Civilna zaščita, ki je na terenu pa je dogodek že proglasila za “ekstremno grožnjo”. Ob tem je še naprosila lokalne prebivalce, da ostanejo doma in zaprejo okna, poroča 24sata.

Eksplozija naj bi se zgodila v delu obrata, ki se ukvarja s sežiganjem odpadkov. Priče pripovedujejo, da so slišale eksplozijo in opazile dim, ki se je dvigoval iz tovarne Bayer, policija pa je na družbenih omrežjih delila posnetek kako zapira bližnjo avtocesto. Kölnska gasilska brigada pa je sporočila, da zaenkrat ni nevarnosti za prebivalce Kölna, kar so pokazale najnovejše meritve zraka. 

Opozorilo glede skrajne nevarnosti pa je razširjeno tudi na bližnje mesto Solingen. Lokalna policija si prizadeva razjasniti celotno situacijo. Ob tem apelira na lokalne prebivalce, da se izogibajo mestu eksplozije, in da sprostijo ulice za reševalne službe. Oblak črnega strupenega dima pa se pomika še naprej proti Burscheidu in Wermelskirchnu.

https://twitter.com/theragex/status/1419963799734558721?s=20

Tudi v teh mestih je bilo prebivalcem naročeno, da zaprejo vrata in okna ter izklopijo klimatske naprave. Dim je mogoče čutiti vse do mesta Wuppertal. Gasilci se sicer borijo, da bi preprečili dodatno širitev požara, ki bi lahko privedla do novih eksplozij. Požar naj bi bil uradno sicer že pogašen. 

Domen Mezeg