fbpx

[VIDEO] Indonezijo stresel silovit potres; ljudje pa panično v beg

Foto: printscreen/youtube

Ob obali otoka Sumatra na zahodu Indonezije so danes zabeležili silovit potres z magnitudo 7,8, so sporočile lokalne oblasti. Ponekod je zaradi potresa zavladala panika.

Zaradi potresa, ki je ob 13.50 po srednjeevropskem času udaril več sto kilometrov jugozahodno od Sumatre na globini desetih kilometrov, so opozorila pred cunamijem razglasili za dele Sumatre, med drugim za provinci Zahodna in Severna Sumatra ter za provinco Aceh, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z indonezijske agencije za meteorologijo, klimatologijo in geofiziko (BMKG).

Ponekod je zaradi potresa zavladala panika. V mestu Padang na zahodni obali Sumatre so po pisanju AFP ljudje zbežali s svojih domov in se umaknili na višje ležeča območja. Tudi drugod so se ob obali oglasile sirene, ki so ljudi opozorile pred nevarnostjo cunamija in pozvale k umiku na višje ležeče predele.

https://www.youtube.com/watch?v=-F-Xn6MlJlk

V Padangu so nato umaknili opozorila pred cunamijem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najbližje žarišču potresa je bilo otočje Mentawai zahodno od Sumatre, na katerem pa po navedbah tamkajšnjih oblasti niso zabeležili škode ali žrtev.

Foto: printscreen/Youtube

Foto: printscreen/Youtube

Indonezija v “ognjenem krogu”

Indonezija leži v tihomorskem “ognjenem krogu”, kjer prihaja do trkov celinskih plošč, ki povzročajo pogosto potresno in vulkansko aktivnost. Nazadnje se je na tem otočju močno treslo leta 2010, ko je potres zahteval več sto življenj.

V. V., STA