fbpx

[Video] Invazija ne pojenja! Ilegalni migranti na grško-turški meji na grške policiste mečejo molotovke!

Goreča grško-turška meja (posnetek zaslona: youtube)

Vse od konca februarja, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan proti Grčiji poslal 3,6-milijonsko hordo ilegalnih migrantov, na grško-turški meji prihaja do spopadov med vdiralci in grško mejno policijo. Migrantom pri vdoru v Grčijo pomagajo tudi turške oblasti, v sredo, 11. marca 2020 pa so se pojavili videoposnetki, na katerih ilegalni migranti na grško mejno policijo mečejo molotovke.

Ilegalni migranti so v noči s srede na četrtek, 12. marca 2020 v svojem napadu na grško mejno policijo uporabili molotovke, zaradi česar je zagorela mejna ograja, ki se nahaja v Evrosu.

Po trditvah lokalnih grških medijev naj bi napad migrantov podpirale turške varnostne sile, vdiralski migranti pa so se poleg molotovk posluževali še solzivca, s katerim so jih opremili Turki.

Kriza v Evrosu ne pojenja, ilegalni miranti pa vedno bolj kažejo svoje nasilne tendence, kakršnakoli pretveza o “ubogih beguncih” je davno padla. V ponedeljek so na pomoč Grkom priskočili Bolgari, ki so na grško prošnjo spustili vodo iz jezu na reki Evros, da bi ilegalnim migrantom otežili prečkanje grške meje.

Od začetka zadnje krize naj bi po poročanju Voice of Europe bilo aretiranih 348 ilegalnih migrantov, grške oblasti pa so po uradnih podatkih preprečile vstop v državo več kot 44 tisoč ilegalnim migrantom.

Na pomoč pri varovanju grške meje s Turčijo so priskočili tudi Avstrijci, Poljaki in Italijani, sodeč po fotografijah na socialnih omrežjih pa je bilo zapaziti tudi vsaj eno slovensko policijsko vozilo.

https://twitter.com/mojcav1/status/1238396108449165313?

Je pa svoj napovedan obisk Grčije odpovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Uradni razlog je bil izbruh koronavirusa v državi. V Grčiji imajo trenutno 133 potrjenih primerov s Covid-19, do zdaj je umrla ena oseba.

Ponedeljkovi pogovori v Bruslju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom ravno tako niso obrodili sadov. Erdoğan je takrat Grkom priporočil, naj odprejo svojo mejo in pustijo hordi ilegalnih migrantov prosto pot v druge evropske države.

Ivan Šokić