fbpx

[Video] Izbruh covid-19 v provinci Xinjiang: Več kot milijon muslimanov zaprtih v koncentracijskih taboriščih, a nobenega načrta za preprečitev širjenja okužbe!

Testiranje prebivalcev mesta Kashgar, potem ko je bila na koronavirus pozitivna 17-letnica (foto: EPA)

Zdravstvene oblasti v severozahodni kitajski provinci Xinjiang so v nedeljo, 25. oktobra 2020 v okrožju Šufu odkrile 138 novih asimptomatskih primerov wuhanskega koronavirusa. Provinca Xinjiang je drugače znana po več kot tisoč koncentracijskih taboriščih v katerih Kitajci uspešno izvajajo prevzgojo nad ujgurskim muslimanskim prebivalstvom.

Čeprav je v kitajski provinci Xinjiang več kot tisoč koncentracijskih taborišč, kjer komunistične oblasti vršijo prevzgojo nad muslimanskimi Ujguri, Kazaki in Kirgizi, pa Kitajska komunistična partija nima pripravljenega načrta, kako zadržati širitev izbruha pandemije v taboriščih, saj uradno zanikajo, da bi ta sploh obstajala. Po trditvah kitajskih oblasti se v Xinjiangu nahajajo zgolj kampi za “poklicno izobraževanje” namenjeni deprivilegiranim.

Zdaj je vodja zdravstvenega komiteja v provinci Xinjiang Gu Yingsu, po poročanju Breitbarta, priznal, da je bilo potrjenih 137 asimptomatskih primerov okužbe s covid-19. Po trditvah predstavnikov lokalne samouprave naj bi vse okužbe bile povezane s 17-letnico, zaposleno v tovarni oblačil v Shufuju v mestu Kashgar.

Vir okužbe 17-letnica
Kar je nenavadno, je dejstvo, da je bilo testiranih tudi njenih 831 sodelavcev in vsi so bili negativni. Ravno tako so bili negativni na okužbo dekličini starši in brat, medtem, ko je vseh 137 potrjenih okužb “povezanih s tovarno v sosednji vasi, kjer so delali dekličini starši,” je po poročanju SCMP potrdil Gu.

V Kashgarju so iz tega razloga že napovedali testiranje vseh 4,7 milijona prebivalcev. Mesto je ravno tako sprožilo nujen odziv 1. stopnje, ki lokalni samoupravi dovoljuje izdajo prepovedi večjih shodov, zapiranje šol in odpoved drugih skupinskih dejavnosti.

Od koga naj bi se okužila 17-letnica za zdaj ostaja neznanka. Po trditvah lokalnih zdravstvenih delavcev je bilo dekle zadnje leto stalno v Shufuju in ni bilo v stiku z nikomer, ki bi bil okužen ali bil osumljen, da je bil okužen s covid-19. Imunolog iz Šanghaja Wang Jing medtem poudarja, da je v tem trenutku pomembno preučiti zgodovino vseh stikov 138 okuženih ljudi, da bi lahko našli vir okužbe. Očitno različne veje kitajske oblasti še niso uspele poenotiti zgodbe.

Problematične lokalne navade Ujgurov
V Kašgarju poleg večinskega ujgurskega dela živijo še Hani (Kitajci), Kirgizijci in Tadžiki. Ujguri so pretežno muslimani. Vodja epidemiološke skupine v Xinjiangu Zhang Yuexin je kot problematično izpostavil navado lokalnega prebivalstva, da se rado zbira. Po njegovem prepričanju bi lahko lokalne kulturne tendence glede zbiranja pripomogle širitvi koronavirusa na vse sloje prebivalstva province.

Ivan Šokić