fbpx

[Video] Izgredniki BLM v Portlandu s kamni nad policiste

Izgredi gibanja BLM v Portlandu, ZDA (foto: EPA)

V 8o. noči protestov t.i. Black Lives Matter v Portlandu je prišlo, po poranju RT do hujšega obračunavanja med protestniki in policisti, pri čemer sta bila dva policista hospitalizirana.

Policija je bila prisiljena razglasiti še ene proteste za nemire, potem ko so v 80. noči protestov v Portlandu protestniki na policiste in njihova poslopja pričeli metati kamne in je prišlo do hujših obračunov in aretacij. Okrog 200 ljudi naj bi se najprej zbralo na mirnih protestih, ti pa so se kasneje, ko so se protestniki pričeli pomikati po mestu, prelevili v nemire.

V izgredih, ki so poleg metanja kamnov na policiste in državne ustanove, ki jih uporabljajo policisti, obsegali tudi poskuse postavljanja barikad, grafitiranje državnih poslopij, itn…Policisti so barikade nemudoma razbili, v času najhujših izgredov z metanjem kamnov pa so bili prisiljeni uporabiti tudi solzivec.

Pred dnevi naj bi prišlo tudi do nasilnega srečanja med protiprotestniki oziroma odporniki policistov in protestniki. Policija ta primer še raziskuje. Zaradi omenjenih dogodkov so v zadnjem času mnogi policisti pričeli zapuščati Portland, s čimer prepuščajo vse več odgovornosti na plečih državnih uradnikov. Trump je na to že dalj časa opozarjal.

Protesti pred 80imi dnevi so se pričeli zaradi uboja Georga Floyda in trajajo vse odtlej. Mirne proteste pa vse od začetka spremljajo nemiri, kraje, pretepi, napadi na uradne osebe, pozivi k ukinjanju policije in še cela mineštra bolj ali manj znanih levičarskih zahtev, po čemer ameriški protesti zelo spominjajo tudi na ljubljansko kolesarjenje.

Aleš Ernecl