fbpx

[Video] Kim Džong Un z vlakom prispel v Vladivostok na prvo srečanje s Putinom

Kim Jong Un (Foto: Twitter)

Severnokorejski komunistični diktator Kim Džong Un je prispel v pristaniško rusko mesto Vladivostok, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in poskušal slednjega pridobiti, da bi podprl Severno Korejo v sporu z ZDA. Hkrati bo to njegovo prvo srečanje s kakim drugim visokim državnikom, odkar je februarja ameriški predsednik Trump nenadno prekinil srečanje na vrhu v Hanoju.

Diplomatsko srečanje med predsednikom Putinom in severnokorejskim diktatorjem je bilo organizirano v tajnosti, javnost pa je bila o času in kraju srečanja obveščena tik pred zdajci. Voditelja držav naj bi se sestala v prihodnjih dneh.

V svojem maničnem slogu je severnokorejski voditelj v oklepnem vlaku pripotoval v daljne vzhodno mesto, kjer ga je na železniški postaji sprejela častna straža. Igrali so tako rusko kot severnokorejsko himno.

Kot je povedal Kim Džong Un ob prestopu meje, upa, da bodo pogovori pripomogli k razrešitvi situacije na Korejskem polotoku ter še pospešili razvoj bilateralnih odnosov med Rusijo in Severno Korejo.

Putin naj bi v Vladivostok prispel jutri, po pogovorih pa bo odšel še v Peking, kjer bo sodeloval na mednarodni konferenci “En pas, ena pot” o novi kitajski svilni poti. Kima na poti v Rusijo spremlja številčna delegacija, v kateri je tudi severnokorejski zunanji minister. Srečanje med predsednikoma pa naj bi po poročanju RT potekalo na univerzitetnem kampusu daljnovzhodne zvezne univerze, Kim pa naj bi v Rusiji ostal še dodaten dan, saj je predvidena njegova udeležba na več kulturnih dogodkih.

Pogovori so sicer rezultat večkratnih povabil ruskega predsednika, vse odkar je prišlo do spremembe v odnosu Severne Koreje do preostale mednarodne javnosti. Tako je bilo od lanske pomladi mogoče opaziti več srečanj severnokorejskega voditelja s kitajskim predsednikom, kakor tudi z njegovimi južnokorejskimi, ameriškimi in vietnamskimi kolegi.

Po mnenju političnih analitikov naj bi Kim sedaj iskal širšo mednarodno podporo zaradi konfrontacije z Washingtonom in tudi Moskvi bi bilo v interesu, če razširi svoje polje delovanja. To je Kimovo prvo srečanje z ruskim predsednikom iz oči v oči.

Ivan Šokić