[Video] Kitajska pozvala Turke, naj ustavijo invazijo v Siriji: Erdogan vztraja, da ne bo nikoli razglasil premirja

Datum:

Potem ko so pripadniki sirske vojske vstopili v Manibij, so jih v mestu pričakale razvite sirske in ruske zastave. Turško invazijo na severovzhod države so obsodili tudi Kitajci. Ob tem so Američani razkazovali svojo vojaško moč pred Turki, ki so se preveč približali ameriškim umikajočim enotam, pripadniki ruske vojske pa patruljirajo na območju med turško in sirsko vojsko.

                   

Ameriške sankcije proti Turčiji niso prepričale Turkov, da bi prenehali z invazijo v Siriji. Potem ko so embargo na prodajo orožja Turčiji uvedle Nemčija, Francija, Finska in Švedska, je po pisanju Breitbarta Turke k prenehanju invazije na Kurde v Siriji pozvala tudi Kitajska.

To bi pomenilo, da turškemu napadu na Kurde v Siriji nasprotuje večina držav EU, ZDA, Rusija, Iran, Rusija ter Kitajska. Glede na ustaljene politične delitve je to svojevrsten dosežek.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je že odzval na vse pozive k premirju, ki so med drugim prispeli tudi iz ZDA. “Pravijo ‘razglasite premirje’. Nikoli ne bomo razglasili premirja,” je po poročanju Reutersa povedal Erdogan novinarjem, zbranim v Bakuju med obiskom v Azerbajdžanu.

Sledijo pogovori v Moskvi in Ankari

Erdogan naj bi v prihodnjih dneh prišel na “delovni sestanek” v Moskvo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na obisk v Ankaro pa se odpravljata tudi ameriški podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo, ki naj bi Erdogana po poročanju portala Xinhuanet še enkrat pozvala k premirju.

Zdi se, da bodo vsemu navkljub najkrajši konec na koncu potegnili Kurdi. Namreč, njihovo zanašanje na Američane, medtem ko je bila izolacionistična politika predsednika Donalda Trumpa vsem znana že vsaj od časov predsedniške kampanje leta 2015, je bilo v dobri meri zaman.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki