Žan Mahnič: “Šarčeva vlada zamudila enkratno priložnost, da bi obeležili naše članstvo v zvezi Nato na način, ki bil kar najbolj primeren!”

Datum:

Letos Slovenija obeležuje 15. obletnico članstva v Organizaciji severnoatlantske pogodbe (zvezi Nato), ki ravno letos praznuje 70-letnico svoje ustanovitve. Ker vlada Marjana Šarca ni izkoristila priložnosti, da bi javnosti izpostavila pomen in potrebo našega članstva v mednarodni vojaško-politični organizaciji, se je poslanec SDS Žan Mahnič odločil, da na vlado naslovi poslansko vprašanje: “Zakaj vlada ni poskrbela, da bi se 15. obletnica članstva Republike Slovenije obeležila na primeren način?” In: “Kakšno je mnenje Vlade RS o našem članstvu v zvezi Nato, glede na to, da se ne držimo niti zavez, ki smo jih sami dali svojim zaveznikom?”

                   

Poslanec Mahnič je v poslanskem vprašanju izrazil obžalovanje, da vlada leta, ki se izteka, ni izkoristila za to, da bi izpostavila pomen in potrebo našega članstva v Natu. Ob tem je izrazil prepričanje, da če bi vlada želela vsaj delno popraviti javnomnenjsko podporo zvezi Nato, bi letošnje leto izkoristila za pozitivno promocijo zavezništva.

Po besedah Mahniča bi se morali po državi vrstiti številni kulturni in drugi dogodki, v osnovnih in srednjih šolah bi morali vsaj kakšno šolsko uro posvetiti ozaveščanju učencev in dijakov o  tem, kaj zveza Nato sploh je, kako deluje in kakšne so za nas prednosti članstva. “Podobno, kot se je pred dvema letoma v Kobaridu organiziral koncert vojaških orkestrov ob koncu I. svetovne vojne, bi lahko na enem od glavnih trgov v Ljubljani organizirali koncert pihalnih orkestrov držav članic zveze Nato. Prav tako bi lahko preko oglaševanja državljane ozaveščali o pomembnosti zveze Nato za našo in svetovno varnost, v čast 15. obletnici našega članstva pa bi se lahko organiziralo veliko vojaško vajo, ki bi bila odprta za javnost.”

Foto: Facebook

Priča bili le rutinski proslavi in okrogli mizi
Letos smo bili lahko namesto tega priča le rutinski proslavi in okrogli mizi na Brdu pri Kranju. S tem je Šarčeva vlada zamudila enkratno priložnost, da bi obeležili naše članstvo v zvezi Nato na način, ki bil kar najbolj primeren. “Žal se tukaj ne morem znebiti občutka, da se vlada strinja s tistimi, ki nasprotujejo našemu članstvu v zvezi Nato in se raje obračajo proti Srbiji ali Rusiji, kar ne nazadnje potrjuje tudi obisk premierja Marjana Šarca v omenjenih dveh državah v zadnjem času,” je še dodal Mahnič in na Vlado RS naslovil naslednji dve vprašanji: “Zakaj vlada ni poskrbela, da bi se 15. obletnica članstva Republike Slovenije obeležila na primeren način?” in “Kakšno je mnenje Vlade RS o našem članstvu v zvezi Nato, glede na to, da se ne držimo niti zavez, ki smo jih sami dali svojim zaveznikom?”

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...