[Video] Krvavo v Bagdadu: Na protivladnih protestih v spopadu z oblastmi več kot 70 mrtvih!

Protesti v Bagdadu (foto: EPA)

Več sto protestnikov v iraški prestolnici Bagdad je s čepenjem in posedanjem na trgu Tahrir še eno noč nasprotovalo blokiranim cestam ter solzivcu, ki ga policija redno uporablja proti njim. A to ni zlomilo njihovega duha, saj se ne bodo razšli vse dokler, ne izkoreninijo politično elito. Tudi visoko število smrtnih žrtev, več kot 60, odkar se je pričel drugi val protivladnih protestov, jih ni mogel odvrniti od zahtev po odstopu iraškega premiera.

“Našo kri in življenje za Irak,” in “Narod želi padec režima” so bili vzkliki iraških protivladnih protestnikov. Protivladni protesti, ki so po pisanju Advance.hr od začetka oktobra 2019 terjali več kot 230 življenj so ta vikend dosegli nov vrhunec.

Protestniki vse od začetka oktobra zahtevajo odstop premierja Adela Abdula Mahdija, ter pregon celotnega političnega razreda, ki jih bremenijo nesposobnosti ter korupcije.

Samo preko vikenda, od petka, 25. do nedelje, 27. oktobra 2019, je v spopadih s predstavniki oblasti umrlo najmanj 74 ljudi. Še več sto je bilo ranjenih. Do sedaj je bilo v protivladnih protestih v Iraku ranjenih več kot 2.300 ljudi.

Protestniki so v Bagdadu na osrednjem mestnem trgu Tahrir postavili barikade. Kaos na trgu pa so opazovali pripadniki varnostnih sil, medtem, ko so bile protiteroristične enote iraške vojske in oklepna vozila nameščena v drugih soseskah, kjer so varovale infrastrukturo.

“Nihče izmed navzočih se ne bori za lastno korist. Zahtevamo odstop vlade, vseh članov, da, prav vsi morajo iti,” je povedal eden od protestnikov.

Protestniki vladajočo politično elito obtožujejo uničenja njihove države ter igranje marionete ZDA in Iranu.

Ivan Šokić