fbpx

[Video] Madžarska odlikovala Rogerja Scrutona, britanskega filozofa, “ki nas je naučil, da konservativizem ni ideologija, temveč ravno nasprotje le-te”

Filozof Roger Scruton in madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Madžarski premier Viktor Orban je svoj obisk v Londonu, kjer se je odvijala konferenca Nata, izkoristil tudi za podelitev poveljniškega križa reda za zasluge Republike Madžarske enemu od največjih še živečih filozofov na svetu in borcu proti komunizmu Rogerju Scrutonu.

“Naš dragi profesor nas je naučil, da konservativizem ni ideologija, temveč ravno nasprotje le-te,” je na podelitvi priznanja, ki se je odvijala v prostorih madžarske ambasade v Londonu, povedal madžarski premier Viktor Orban.

Enemu od največjih filozofov današnjega časa, Rogerju Scrutonu je poveljniški križ z redom za zasluge Republike Madžarske v imenu madžarskega predsednika podelil ravno Orban.

Sir Roger Scruton

Sir Roger Scruton

Gepostet von Orbán Viktor am Dienstag, 3. Dezember 2019

Orban je pri tem izpostavil tako Scrutonovo delovanje v času hladne vojne, ko je preko železne zavese tihotapil knjige, kot tudi v današnjem času, ko je branil Madžarsko pred napadi levoliberalnih medijev glede vprašanja ilegalnih migracij in varovanja lastne meje.

Filozof Roger Scruton (Foto: EPA)

Scruton je po Orbanovih besedah “prijatelj Madžarov, saj se je postavil za nas tako v dobrem kot slabem. To sta zvestoba in prijateljstvo. In ta obstajata samo v praksi”.

Filozof Roger Scruton in madžarski premier Viktor Orban (Foto: EPA)

Scruton je po drugi strani povedal, da je “Madžarska obdržala svojo dragoceno identiteto v času, ko je z vseh strani čutiti pritisk, naj se sprejme globalna uniformnost in odstranijo nacionalne razlike”.

Filozof Roger Scruton na madžarskem veleposlaništvu. (Foto: EPA)

Junija 2019 so Scrutona z velikim križem reda za zasluge Republike Poljske odlikovali tudi Poljaki. Gre za najvišje priznanje, ki ga lahko prejme nedržavljan Poljske. Poljska medalja je bila podeljena za Scrutonovo akademsko delo v komunističnih državah, med drugim je namreč vodil tako imenovano univerzo v ilegali, kjer je predaval o temah, ki so bile prepovedane.

 

Ivan Šokić