[Video] Madžarska odlikovala Rogerja Scrutona, britanskega filozofa, “ki nas je naučil, da konservativizem ni ideologija, temveč ravno nasprotje le-te”

Filozof Roger Scruton in madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Madžarski premier Viktor Orban je svoj obisk v Londonu, kjer se je odvijala konferenca Nata, izkoristil tudi za podelitev poveljniškega križa reda za zasluge Republike Madžarske enemu od največjih še živečih filozofov na svetu in borcu proti komunizmu Rogerju Scrutonu.

“Naš dragi profesor nas je naučil, da konservativizem ni ideologija, temveč ravno nasprotje le-te,” je na podelitvi priznanja, ki se je odvijala v prostorih madžarske ambasade v Londonu, povedal madžarski premier Viktor Orban.

Enemu od največjih filozofov današnjega časa, Rogerju Scrutonu je poveljniški križ z redom za zasluge Republike Madžarske v imenu madžarskega predsednika podelil ravno Orban.

Sir Roger Scruton

Sir Roger Scruton

Gepostet von Orbán Viktor am Dienstag, 3. Dezember 2019

Orban je pri tem izpostavil tako Scrutonovo delovanje v času hladne vojne, ko je preko železne zavese tihotapil knjige, kot tudi v današnjem času, ko je branil Madžarsko pred napadi levoliberalnih medijev glede vprašanja ilegalnih migracij in varovanja lastne meje.

Filozof Roger Scruton (Foto: EPA)

Scruton je po Orbanovih besedah “prijatelj Madžarov, saj se je postavil za nas tako v dobrem kot slabem. To sta zvestoba in prijateljstvo. In ta obstajata samo v praksi”.

Filozof Roger Scruton in madžarski premier Viktor Orban (Foto: EPA)

Scruton je po drugi strani povedal, da je “Madžarska obdržala svojo dragoceno identiteto v času, ko je z vseh strani čutiti pritisk, naj se sprejme globalna uniformnost in odstranijo nacionalne razlike”.

Filozof Roger Scruton na madžarskem veleposlaništvu. (Foto: EPA)

Junija 2019 so Scrutona z velikim križem reda za zasluge Republike Poljske odlikovali tudi Poljaki. Gre za najvišje priznanje, ki ga lahko prejme nedržavljan Poljske. Poljska medalja je bila podeljena za Scrutonovo akademsko delo v komunističnih državah, med drugim je namreč vodil tako imenovano univerzo v ilegali, kjer je predaval o temah, ki so bile prepovedane.

 

Ivan Šokić

 • Antonius

  “…. z vseh strani čutiti pritisk naj se sprejme globalna uniformnost in odstranijo nacionalne razlike.”
  Evropa se je zaradi teženj globalnega unitarizma, lotila brisati krščansko poreklo različnih evropskih kultur.
  Slovenci, Slovenija?!
  Med prvimi bomo izginili kot narod, entiteta in Država.
  Počasi se nam uresničujeta Kučanova opcija in od njega dovoljene sanje.
  Anti-Janša koalicija trdo dela na tem, da se čimprej uresniči Kučanova antislovenska opcija.

 • Biba Majer

  Murgelski škrat pa je najvišje državno odlikovanje podelil hudodelcu Georgu Sorosu. Gliha vkup štriha.

 • šmentanamuha

  Se pridružujem čestitkam. Orban, rešitelj Evrope, vsaj vzhodne. časten mož v duhu velikih vladarjev preteklosti, ki še razume,kako se brani svojo državo.
  Pri nas pa, kot je zapisala Biba Majer, hudobec, ki uničuje Slovenijo, odlikuje Georga Sorosa, ki mu pomaga pri tem …. z denarjem seveda. Kakšna razlika!

 • Ruzla Derpe

  Orban od vaškega nogometaša do Kralja Hunyađija.

 • Felikss_AH

  Ko bi se mladi Angleži, ki prekipevajo od navdušenja na tistem BGT show-u, vsaj malce navduševali nad takimi kot je gospod Scruton… in bili ponosni na svojo preteklost… nebi Britanija danes postajala kot neka Shit-hole izpostava muslimanskega primitivizma. NWO Judeo-Globalisti gor ali dol… končna krivda je le na domačem folku ki golta Judeo-Marxistično multikultno dogmo kot pitana gos…in podobno sranje pri nas.

 • Olga101

  Bravo Orban!

 • Igor Pavlič

  Tudi mi si želimo takšnega predsednika vlade, žal bi pa morali zamenjati narod, da bi mu to uspelo.

 • Igor Pavlič

  Nikakršen “eden največjih filozofov našega časa” ni. Antisemit, dvakrat poročen, ko je dve leti predaval v ZDA (Baltimore), s eje vsak vikend vozil domov na lov na lisice, velik hohštaplar, oboževal je MArgaret Thacherjevo, tipični nskrajni desničar, ni čudno, da ga Orban tako občuduje.

  • Renato Reno

   Kaj pa bi po tvojem moral početi čez vikend?