fbpx

[Video] Maske vse bolj padajo: Merklova priznala, da želi z dogovorom o migracijah razbremeniti Nemčijo in porazdeliti migrantsko breme na ostale članice EU

Foto: epa

Kot smo že poročali, je nemška kanclerka Angela Merkel v nemškem Bundestagu z vso silo branila razvpiti dogovor o migracijah. Kot je dejala, je dogovor primeren skupen odgovor na reševanje globalnih problemov, saj je treba migracije reševati v mednarodnem kontekstu. Po njenih besedah je begunska kriza pokazala, kako pomembno je reševanje vprašanja beguncev in migracij v povezavi z mednarodno skupnostjo, saj bo tovrstne težave katerakoli država težko rešila sama.

Iz tega sledi, da želi Merklova razbremeniti Nemčijo, ki je v zadnjih treh letih postala ciljna država številnih migrantov z Bližnjega vzhoda in podsaharske Afrike. No, vmes pa je v svojem ognjevitem govoru med drugim tudi priznala, da je v nemškem nacionalnem interesu, da se krog držav, kamor želijo vstopiti migranti, razširi. Na to njeno stališče je preko Twitterja javno opozoril tudi Janez Janša.

Ni povsem jasno, kaj to pomeni, a ni izključeno, da bi preko spornega dogovora o migracijah lahko precej migrantov iz Nemčije preselili v druge države EU – tudi v Slovenijo. S tem je Merklova tudi pojasnila, zakaj sploh podpira sporni dogovor, ki mu nasprotujejo celo nekateri vidni člani CDU. Glede na to, da je Merklova vezala podporo spornemu dogovoru z nemškim nacionalnim interesom, se postavlja vprašanje, kaj je v tem primeru slovenski nacionalni interes. Da je v Slovenijo uvoženih še več migrantov? Je to razlog, da Šarčeva vlada tako vneto navija za dogovor?

Slovenska vlada stopila na stran Merklove
Morda še to – ker tudi premier Marjan Šarec, zunanji minister Miro Cerar in ostali ves čas prepričujejo Slovence, da dogovor ni zavezujoč in da se za Slovenijo ne bo spremenilo ničesar. Vendar pa je predstavnica UN za migracije Louise Arbour (sicer nekdanja haaška tožilka za področje zločinov v vojnah po razpadu SFRJ, nasledila jo je Carla del Ponte) priznala, da temu ni tako. Kot je dejala, migrantski pakt nikoli ni bil mišljen kot nezavezujoč, zato je bilo treba že od vsega začetka zavajati javnost, da se uradno govori o ne-zavezujoči pogodbi, vendar pa se podpisniki zavežejo t. i. zavezujočim obveznostim. Povedano drugače: dogovor o migracijah je navaden nateg!

Demokracija