fbpx

[Video] Med aretiranimi izgredniki tudi hčerka newyorškega župana de Blasia

Chiara de Blasio (Foto: New York Post, Douglas Healey)

V izgredih, ki so potekali na Manhattnu v nočnih urah v soboto, 30. maja 2020, je newyorška policija aretirala tudi hčerko newyorškega župana Billa de Blasia.

Newyorški policisti so okoli 22:30 ure ponoči aretirali 25-letno Chiaro de Blasio, hčer newyorškega župana Billa de Blasia, sicer iz vrst demokratov. De Blasiova naj bi po trditvah virov sodelovala v “nezakonitem shodu” na križišču 12. ulice in avenije Broadway na spodnjem Manhattnu.

Skupaj z ostalimi izgredniki je blokirala promet, policija jo je aretirala potem, ko se ni želela umakniti. “To je bilo resnično žarišče,” je povedal eden od očividcev za New York Post. “Policijski avtomobili so goreli, ljudje so metali stvari in vpili, se pretepali s policisti. Na tem območju je bilo takrat na tisoče ljudi.”

Newyorški župan de Blasio je v nedeljo, 31. maja 2020 sporočil, da so anarhistični agitatorji, katerih glavni cilj je nasilje in uničenje, ugrabili “proteste” proti policijskem nasilju.

V katero skupino spada njegova hči, se de Blasio ni spuščal, še pred kratkim pa je skušal krivdo za izgrede zvaliti na ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Ob aretaciji je de Blasiova dala svoje podatke, a naj bi zamolčala, da je županova hči. Za molk ima številne razloge, dovolj pa pove informacija, da je že dobila datum, kdaj mora pred sodnika. Ni pričakovati, da bo kazen vzgojna.

Se pa stanje v mestih po ZDA vključno z New Yorkom vse bolj radikalizira. Če so se policisti še pred nekaj dnevi izogibali spopadom z izgredniki, so zdaj prišli do točke, kjer se jim ni pretežko z avtom zaleteti vanje.

Nekateri guvernerji so tudi prisluhnili predsedniku Trumpu in zahtevali, da nacionalna garda ponovno vzpostavi red na ulicah. A vse to, dokler bodo izgredniki imeli svoje zaveznike med politiki, tožilci in sodniki, ne bo kaj dosti zaleglo.

Ivan Šokić