Slovenija že četrti dan brez novih okužb – toda nekateri preventivni ukrepi morajo postati naša nova realnost

Datum:

Že štiri dni zapored smo brez novih okužb s koronavirusom. Nastopil je tudi konec razglašene epidemije, zato so v soboto uradno deaktivirali državni načrt zaščite in reševanja, ki je bil ustanovljen dan po razglasitvi epidemije koronavirusa. Ker je bila za vse situacija nova, smo se marsičesa naučili, dopolnili, medtem ko smo od sredine marca prehodili dolgo, negotovo in zavito pot, kjer smo vse negotovosti uspešno premagali. Čeprav trenutno nimamo novih okužb, moramo v novi realnosti ohranjati medosebno razdaljo v notranjih prostorih na javnih mestih, tam, kjer to ni mogoče, pa je obvezna nošnja maske in jo je priporočljivo imeti vselej s seboj.

                   

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci izrekel zahvalo vsem za opravljeno delo. Tako se je zahvalil zdravstvenemu osebju, negovalkam in negovalcem, medicinskim sestram, zdravnikom ter vsemu podpornemu osebju, policistom, vojski, diplomatom in prostovoljcem na terenu. Prav tako so bili pohval deležni učitelji in starši, ki so popolnoma na novo vzpostavili sistem šolanja na daljavo, ter trgovke in trgovci in vsi v dobaviteljskih verigah, ki so skrbeli, da med krizo ni ničesar primanjkovalo. “Predvsem pa se zahvalimo vsem vam, ki ste s svojim odgovornim in samozaščitnim ravnanjem skrbeli, da smo virus zajezili in obvladali,” je še dodal Kacin.

Spomnil je, da so v znak zahvale sodelujočim v boju proti epidemiji danes Slovenijo preletela slovenska in zavezniška ameriška letala iz Natove baze v Avianu. “Tudi modre utripajoče luči vozil s prednostjo bodo ob hrupu v zraku pozdravile naše skupne uspehe in spomnile na zahvalo zdravstvenim delavcem,” in še pove: “Zaradi naših skupnih naporov smo tako postali ena najuspešnejših držav v boju z epidemijo. Slovenija je varna in urejena država ter država, ki je sposobna poskrbeti za zdravje svojega prebivalstva z dobrimi zdravstvenimi priporočili,” je še povedal vladni govorec. Navedeno nam vsem skupaj postavlja temeljno prednost pri postavljanju gospodarsko-zdravstvenih posledic epidemije, s katerimi se bomo lažje soočali kakor tisti, ki so na bolj prizadetih območjih.

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite, ki ga je vladni govorec označil za obraz solidarnosti, je poudaril, da je bil deaktiviran državni načrt, kar pa ne pomeni, da je bil umaknjen iz zgodbe. “Umirile so se samo nekatere aktivnosti, ki so se izvajale pospešeno ali v večjem obsegu.” Za situacijo, ki se je dogajala zadnja dva meseca, civilna zaščita že pripravlja skupno poročilo, ki bo posredovano vladi. Na podlagi poročila in analize, ki jo bodo naredili še ta mesec, bo dopolnjen tudi državni načrt. “Vsak načrt je živa stvar in ob njegovem izvajanju se pokaže veliko stvari, ki jih je treba dopolniti, spremeniti in posodobiti, saj smo se ves čas učili,” še doda.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan (Foto: STA).

Dopolnitev načrta bo potekala med vsemi resorji in bo tako deloval kot podlaga za morebitni drugi val, kar pomeni, da bo lahko delo potekalo bolj utečeno in ustrezno glede na situacijo, saj bomo nanjo pripravljeni. Ko ocenjuje situacijo za nazaj, pravi: “Naloge so se izvajale v skladu z načrtom, veliko nalog je bilo opravljenih tudi mimo načrta, saj je delo bilo potrebno opraviti.” Prepričan je, da je bilo delo dobro opravljeno, ve pa, da je vedno prostor za izboljšave. “Imeli smo veliko tudi težkih trenutkov, predvsem takrat, ko smo gledali prazna skladišča, na papirju pa so se pojavljale vsako uro večje potrebe,” je dodal poveljnik civilne zaščite. Krizo so vseeno uspešno prebrodili z mero razuma in postavljenimi prioritetami, skupaj z Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za obrambo, katerega del je tudi civilna zaščita. Na koncu se je vsem zahvalil za požrtvovalno delo in sporočil, da bo vse, kar v tem trenutku predstavlja višek zaloge v skladiščih, poslano nazaj na blagovne rezerve.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1267387993536552961?s=20

Pred drugim valom epidemije zagotovitev negovalnih domov
Minister za zdravje Tomaž Gantar poudarja, da epidemije še ni konec in nas bo še nekaj časa čakal drugačen način življenja. Dokler cepivo in zdravilo ne bosta razvita, nas čaka še trdo delo. Zdravstveni sistem se bo v tem času pripravljal na morebiten porast okužb in se bo tako poskusil izogniti strožjim ukrepom, saj bi lahko bila morebitna epidemija lažje obvladana. Zato bo to vmesno obdobje delovalo kot priprave na jesen. Želi si, da bi bile razmere v domovih za starejše ugodnejše za tamkajšnje prebivalce z višjimi kakovostnimi standardi. Čeprav je bila okuženost v domovih za starejše komaj 1,7-odstotna, bolezni vsem bolnikom ni uspelo premagati in si želi, da bi to število bilo manjše. Po mnenju ministra bi bilo smiselno ustanoviti negovalno bolnišnico, namenjeno samo bolnikom z novim koronavirusom in bi lahko bila pripravljena že za naslednji val. Kot pravi Gantar, tukaj ne gre za bolnišnico kot tako, ampak negovalni dom z višjim deležem zdravstvene nege in večjim številom zdravstvenih delavcev. Nekaj razpoložljivih lokacij je na voljo, večjo težavo bo tako predstavljalo število kadrov in možnost ustreznega financiranja.

https://twitter.com/tomazgantar/status/1267412237041438727?s=20

Minister Gantar za zaščito vseh nas opomni, da je zaščitno masko še vedno treba nositi v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati dovolj velike medosebne razdalje, v javnih prevoznih sredstvih, za osebe z znaki respiratornega obolenja, zdravstvene delavce ter zaposlene in obiskovalce v zdravstvenih in socialno-varstvenih zavodih. “Uporaba je še kar široka in mislim, da lahko na ta način bistveno zmanjšamo možnosti drugega vala epidemije,” je prepričan Gantar. Naša obveza je, da vedno nosimo s seboj masko, saj nas lahko lastniki prostorov kadarkoli naprosijo znotraj prostorov nositi masko. Zaradi sprejetih ukrepov za preprečevanje okužbe pri delu v zdravstvu prav tako ocenjujejo, da bo manjši priliv v blagajno Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V zdravstvu bo tako potrebno uveljaviti določene spremembe, da bomo lahko jeseni opravili enak ali večji obseg storitev, kot ga imamo sedaj, na način, ki bo varen za vse.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek (Foto: STA).

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je opozoril, da je virus še vedno med nami in da se je dobro držati vseh ukrepov. Zatrdil je tudi, da je bil za odločitvijo o preklicu epidemije večtedenski premislek, epidemija pa je ukinjena skladno s strokovnimi odločitvami. Vendar ukrepi ostajajo skozi priporočila NIJZ, ki so objavljena na njihovi spletni strani in še doda: “Če je priporočilo objavljeno na naši spletni strani, je veljavno in ga je potrebno spoštovati, saj za vsakim priporočilom stoji sklep vlade ali ministra.” Zato poziva vse državljane, naj preverijo našteta priporočila, ki so objavljena na spletni strani.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...