[Video] Migranti postali vzrok spora in groženj med sosednjimi državami: Mektić, ki zaostruje mejo zagrozil Hrvatom glede vračanje migrantov!

Ilegalni migranti skušajo prečkati hrvaško mejo z BiH (vir: twitter)

Češka vlada je oblastem v Bosni in Hercegovini donirala milijon evrov, s katerimi je mejna policija BiH lahko dobila sodobno opremo za učinkovit boj poti ilegalnim migracijam. Če je pred tem EU dajala denar nevladnim organizacijam za oskrbo ilegalnih migrantov, bo češki denar šel v preprečevanje  vstopa ilegalnih migrantov v BiH. Migranti so sedaj postali tudi vzrok konfliktov med državami, saj se predstavniki BiH pritožujejo glede Hrvatov, ki ilegalne migrante, ki nezakonito vstopijo v Hrvaško preko BiH, vračajo nazaj. Čeprav so migracije skupni problem so postale kamen spotike in vzrok za spor.

Ko je češka vlada ministrstvu za varnost v BiH izrazila namero o donaciji enega milijona evrov, se je minister Dragan Mektić odločil, da celoten znesek nameni mejni policiji BiH, za nakup tehničnih pripomočkov kateri bodo lahko pomagali v boju proti ilegalnim migracijam.

Razlog za vlaganje v tehnologijo je pomanjkanje kadra. Kakor smo na Nova24 TV poročali v preteklosti, mejni policiji BiH primankuje več stotin policistov, da bi lahko učinkovito nadzorovali mejo tudi če ne bi bilo ilegalnih migrantov. “Da bi učinkoviti pokrili približno 600 kilometrov meje BiH s Srbijo in Črno Goro nam primanjkuje približno tisoč policijskih uslužbencev. Že samo za redne naloge na meji brez dela z migranti nam primanjkuje 370 policistov,” je v avgustu povedal načelnik mejne policije BiH Zoran Galić.

Denar, ki je prej šel nevladnim organizacijam, zdaj državnim institucjam
“Na začetku je ves denar, ki smo ga dobivali iz EU skladov za vprašanje reševanje tega problema bil usmerjen v saniranje posledic. Od trenutka ko so migranti vstopili v BiH se je denar zapravljal izključno za njihovo humanitarno oskrbo,” je pojasnil minister Mektić.

BiH minister za državno varnost Dragan Mektić (foto: EPA)

To se je spremenilo potem, ko so v drugi polovici junija spregovorili s predstavniki Evropske komisije o načinih doniranja in porabe tega denarja. Po trditvah Mektića EU zanima ideja, da bi denar za reševanje mgirantske krize v BiH šel direktno državnim institucijam in ne več nevladnim organizacijam.

A obstajajo določene zahteve. “EU je zahtevala, da vzpostavimo naše institucionalne in pravne kapacitete, da zagotovimo, da lahko pravilno in odgovorno porabljamo ta denar,” je pojasnil Mektić, ki je povedal, da je ena od zahtev EU ravno tako bila imenovanje enega strokovnjaka EU v sestavni del Operativnega državnega štaba, ki se ukvarja s problemom ilegalnih migracij.

Največja ovira pri boju proti ilegalnim migracijam politika
Problem pri vsem tem predstavlja nenehno vmešavanje politike, ki ima rada prste povsod kjer se deli denar. Predstavniki EU naj bi prvo inšpekcijo v BiH izvedli konec septembra letos. Po trditvah Mektića bi za kontroliranje migrantske krize v BiH potrebovali  okoli 7,6 milijonov evrov letno, a zaradi politične krize v državi zaradi katere ni bila oblikovana vlada, lets ni bil sprejet niti proračun.

Mektić ima ravno po pisanju N1 načrte za zapiranje migrantskih centrov Bira in Miral, ki se nahajajo v mestnih območjih, ter odpiranje novega sprejemnega centra za migrante izven Unsko-sanskega kantona, ki bi lahko sprejel do 1.500 ljudi. Pri tem poudarja, da sprejmnega centra ne bo na teritorju Republike Srpske, saj tega ne dopuščajo tamkajšnje oblasti.

Minister za varnost pa je ravno tako opozoril na neučinkovitost predsedništva BiH. “Pisal sem predsedništvu BiH o večih merah in dejanjih, ki bi jih morali odobriti zato da bi se uspešneje soočali s tem problemom.” Metkićevi predlogi so obsegali postavitev bodeče žicev, angažiranje vojske in prestavljanje centrov za sprejem migrantov v manj obljudena območja. Vse te predloge je predsedništvo zavrnilo.

Ministra moti hrvaški nadzor meje
Letos so od začetka leta do avgusta v BiH uspeli preprečiti vstop v državo okoli 7 tisoč ilegalnim migrantom, po drugi strani pa jih je po podatkih Urada za delo s tujci v BiH v letu 2019 vstopilo kar 30 tisoč. Vseeno pa Metkića moti, da hrvaški organi pregona ilegalne migrante, ki vstopijo na Hrvaško preko BiH, nemudoma potiskajo nazaj v BiH. Po drugi strani pa poudarja, kako nimajo nikakršnih problemov z mejnimi organi Srbije in Črne Gore. Čisto po naključju so države na vzhodni meji BiH tiste, preko katerih v BiH vstopajo migranti.

Ivan Šokić

 • ZatonMesecnikov

  Nove finte. Na Štajerskem Čečen prijavljen kot azilant s socialno podporo, s ponarejenim pasošem kot Bolgar delal na gradbišču in kasiral plačo.

  https://www.krone.at/1994441

  pa verjetno mislil, kakšni bedaki so Avstrijci…

 • Andrej

  5.000 ilegalcev nas vsak mesec stane skoraj 10.000.000 €. Če samo pol tega denarja investiramo v BIH jih sploh ne bo sem in prihranimo polovico. Vsak mesec. Ampak, Šarčeva kamarila ima drugačne načrte. Med drugim nima 300.000€ letno za izpolnjevanje ustave glede plačevanja privat osnovnih šol za lastne državljane. Sprevrženo do skrajnosti.

  • ZatonMesecnikov

   Andrej, takšne donacije in pomoči v države tipa BIH, kot poznamo iz Afrike, do namembnika že skopnijo, kot pomladni sneg.

   • branči

    mi smo jim namenili 29 mio €, samo janković morajo vprašati, kje so!

   • Andrej

    Kot je razvidno iz članka se ob češki donaciji to ni zgodilo. Je pa res bistvena razlika, ali se s tem poslom ukvarjajo Čehi ali pa Šarčeva ekipa. Ja, to je pa bistvena razlika.

   • neuralinkn1

    Kar je dobrega, se prepakira v domače blagovne znamke in proda v trgovinah, za reveže je dober drek, ki ga v trgovinah nihče ne kupuje.

    • ZatonMesecnikov

     Kje so te trgovine, da se jim izognem? Lidl, Hofer, mercator, Tuš, Spar…

     Povej, česa naj se izognem…

  • neuralinkn1

   Mislim, da ne deluje tako. Slovenija dobi denar od EU samo v primeru, če moramo dejansko oskrbeti migrante, kadar jih ni, ne dobimo nič, še riža in mleka ne, in mora potem država zapravljati proračun za vzdrževanje dlovenskih tretjerazrednih revežev.

   • Andrej

    Ne razumeva se. Slovenija za vsakega ilegalca plačuje po 1950€ na mesec. Iz našega lastnega proračuna. To je objavila vlada.

    • neuralinkn1

     Verjamem, ampak poglej si razrez stroškov, mi podpiramo totalitarno represijo, samo drobiž gre dejansko za oskrbo tistih popotnikov, vse ostalo si razdeli fašistični aparat, ki nadzira nas, slovence, ne njih.
     Saj oni se ne bojijo teh mravelj, če bi hoteli, bi jih vse razgnali v par dneh, migranti odpirajo nove možnosti, iščejo skrite poti, znajdejo se bolj kot domačini, vse varnostne luknje bodo poflikali in spremenili EU v trdnjavo, iz katere se bo težko premikati noter ali ven, totalitarna kontrola bo pa vseobsežna, spremljali bodo vsakega od nas, predvidevali vse možne reakcije posameznikov in pokrivali vsak milimeter ozemlja.

     • Andrej

      Razumeva se. Vse se začne in konča pri denarju. Šit je samo, da oni razpolagajo z MOJIM denarjem. Ne da bi me vprašali. In niti vprašat ne smem.

 • Unikatna

  Ja kam pa naj vrača Hrvaška kot nazaj…Bošnjaki jih naj nehajo sprejemati….

 • Felikss_AH

  Sere li sere tale meketavi Mektić. Naj raje nehajo voziti z vlaki in avtobusi svoje Muslimanske migrantske-sorodnike iz Sarajeva proti Hrvaški meji… z istimi vlaki naj ih vračajo v Srbijo in MonteNegrijo

 • Garbage man

  Razkosat ozemlje med Srbijo in hrvaško, ter začeti z deislamizacijo

 • Olga101

  Bosanci bi trgovali z ljudmi in jih izvažali v breme Sloveniji in Hrvaški! Prava “bratska” pomoč! Svojo islamsko žlahtno naj oskrbujejo sami!

  • Black_hawk

   A ti veš kolk migrantov je hrvaška poslala sloveniji?

   • neuralinkn1

    Samo med njihovo državljansko vojno, tam med 200-300.000, če štejemo samo tiste, ki so ostali pri nas.

    • Black_hawk

     Zato smo tam kjer smo!

  • neuralinkn1

   Ja, kaj pa naši kmetavzarji delajo, če ne popolnoma isto, vsak jim pobere nekaj denarja in jih pošlje na mejo s severnim sosedom.

 • Black_hawk

  Hrvato srbi bosanci zame ste vsi migranti!

  • neuralinkn1

   Ti si pa zgleda albanec, lepo.

 • Ivo Coz

  Zgrabiti bika za rep ali za roge???
  EU in Balkan sta se odločila za rep. Če se EU (Nemčijo) še nekako trudim razumeti (suženska delovna sila), mi pamet ob Balkanu povsem odpove. Pa Balkanci nis(m)o bedaki. Ali nas res ima na povodcu tistih par judeževih €?

  • neuralinkn1

   Vse skupaj je samo gledališka predstava, vojska usmerja te ljudi po planetu, v vsaki državi se najde par takih, ki imajo od tega koristi, saj gre za velike projekte mednarodnega pomena, denarja je kot pečka.
   To so pač stvari, s katerimi služi črna kronika, civilni javnosti ni treba poznati podrobnosti, ker ne prenesemo resnice.

 • skorpijon93

  Češka republika je svetlobna leta pred Slovenijo, niso sprejeli evra, ne izganjajo svojih državljanov v tujino, ne uvažajo si jugoslovansko delovno silo

  • neuralinkn1

   A veš zakaj ti nisi na Češkem?
   Ker samo provociraš in se norca delaš, dobro se zavedaš, da.tam ni nič drugače kot pri nas ali v kateri koli velikonemški koloniju, dobro živijo samo prvorazredni nemčurji, ki od nemcev dobijo keš., sicer je ista ciganija, le da zaslužijo še manj od nas.

 • neuralinkn1

  Verjamem, da nimajo nobenih problemov z migranti, če pa vsi pametni bosanci bežijo ven, ne noter. Zakaj potem gradijo azilne kampe, ti ljudje hočejo čim dlje proč, potujejo za đermani, nočejo se seliti v nek muslimanski pašaluk, kjer bi živeli še slabše kot doma.
  Del bosne je vendar muslimanski protektorat, saj so zmagali v državljanski vojni, hrvatov in srbov tam ni več in se lahko grejo svoj šeriatski raj. Pravzaprav ne poznam nobeno drugo območje v Evropi, ki bi bilo še pod otomansko okupacijo, razen Albanije, kjer pa sploh noče nihče živet, ne glede na milijarde, ki se vsako leto zmečejo za vzdrževanje teh afriških kolonij. Človek bi pričakoval, da bodo muslimani najbolj srečni med svojimi, ampak očitno niso tako neumni, srčno in goreče ljubijo islam šele v razvitem okolju, kjer lahko ropajo turiste pred razkošnimi krščanskimi katedralami in parki ter pomagajo zahodni kmečki mafiji pri poslih kot običajno.

 • neuralinkn1

  Torej se da meje prehajati tudi nezakonito in so med nami tujci, ki nimajo urejenega legalnega statusa, so brez papirjev, brez osebnih stvari in denarja, ne poznajo nikogar. Kje se potem umivajo, spijo, kje dobijo obleke, hrano in vodo, s kom se družijo, ni jasno nikomur.
  Vemo edino za nsše tretjerazredne slovence, ki jih je uničila fašistična država, ker so se zamerili kakšnim vaškim oligarhom, te ljudi aparat pač muči in zatira na vsskem koraku ali pa jih fašisti rekrutirajo in potem blodijo naokoli, kot eni taki živi človeški droni, ki poročajo vse kar vidijo in slišijo tajnim udbaškim štabom. Živijo od socialne, spijo po zavetiščih za brezdomce, občinskih bivalnih enotah in prijateljih, oblači in zasilno opremlja jih Rdeči križ sli Karitas, zdravijo jih itak ne, v Zdravstvenih dimivih dobiko samo zastonj aspirine in kremo proti gljivicam, saj je smisel njihove karme, da čim bolj trpijo. Vapki šerifi jih preganjajo iz con, ki so namenjeni prvorazrednim in turistom, sicer se lahko vsedejo na vsak bukov hlod in počakajo, da jih mine depresija, itak se jim nikamor ne mudi in pri nas nikjer ne bodo našli nič lepega, vzpodbudnega, za kar bi se splačalo dodatno sekirat. Potem dobijo raka, jih trepči infarkt ali jih kaj povozi in slovenci imamo mir pred klošarji, predvsem pa čisto vest, saj tretjerazredni za naše zavožene medije sploh ne obstajajo. Ampak dejansko vemo kaj se dogaja, družbena damozaščita ima totalno kontrolo nad slehernim prebivalcem, država plačuje na tisoče idiotov in norcev, ki samo to delajo, opazujejo druge in poročajo totalitarnemu krivosodju oziroma neposredno vladajočim oligarhijam.

  Tujci so pa anomalija, zelo težko je opisati vse kar se dogaja v ozadju, ker migracije očitno organizira vojska, ki dela prostor za kakšne politične in gospodarske podvige, pri katerih sodeluje cel kup držav in unij. Povsod je enako kot pri nas, vsi narodi vzdržujejo svoje socialno dno, ločijo se samo po stopnji totalitarizna in dolgoročnih vizijah, saj eni svoje ljudi izganjajo ven, drugi pa jih držijo zaprte noter, odvisno kateri psihopat je na oblasti in kaj bi rad naredil z ljudmi. Nedvomno velja to tudi za države, iz katerih bežijo aktualne karavane, kot tudi za vse narode, ki jih oskrbujejo na poti in sprejemajo.
  Kako je mogoče, da se domači in tuji reveži ne mešajo, če pa gre dejansko za isti sloj ljudi, za iste probleme, očitno vsak aparat muči in zatira svoje, niso vsi klošarji isti. Za migrante ne bo nihče poskrbel, če bi hoteli, ne bi bilo nikjer po Evropi niti enega domačega brezdomca, nekdo dela ali gradi nekaj kolosalnega in se mu ne ljubi izgubljat časa z demokracijo in pravnim redom, pa navadni ljudje in evropski državljani o teh skrivnostnih načrtih ne vemo popolnoma nič.
  Zato se je brez veze razburjat, če koga skrbi revščina in ga zanima kaj dela naša država, vprašajre obližnjega klošarja, ne poslušat takih, ki imajo polno rit in nimajo nobenih problemov s fašističnim aparatom, ker zagotovo ne bodo povedali po resnici in tudi zelo malo vedo, oni zgolj opravljajo svoje delo in na splošno ne marajo ljudi, kdor res ve in se s tem profesionalno ukvarja, pa vam ne bo nič povedal. Vojna tajna, ne sme, ker lahko potem še njega.

 • skorpijon93

  Češka republika je svetlobna leta pred Slovenijo, niso sprejeli evra, ne izganjajo svojih državljanov v tujino, ne uvažajo si jugoslovansko delovno silo, niso podpisali marakeškega sporazuma, niso sprejeli kvot za porazdelitev migrantov, Slovenska vlada pa kot ponavadi hlapčevsko servilno vedenje, kakršno podpira tudi večinsko volilno telo. NE Slovenci, ne sodite v višegrajsko skupino, niste zreli

 • cosmosjasnovidec

  In kaj se ima za pritoževati ta bosanđerovska budala Mektić.
  Torej pritegnjeni bosanđerosi spuščajo to muslimansko migrantsko nesnago v svojo državo katera potem nadaljuje v Hrvaško in hrvati bi jih morali sprejeti?
  Prekleto teslo bosanđerovsko potem pa ni čudež,da so vsi bosanci zarukani.
  Torej so po mnenju tega zabitega musliča krivi hrvati,da bosanđerosi spuščajo muslimansko golazen v Bosno.
  Takega bedaka pa imajo bosanđerosi še za nekega ministra obrambe.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-