fbpx

[Video] Ministrica za zdravje v bosanskem Unsko-sanskem kantonu potrdila šokantna dejstva: mladi migranti prenašajo hude nalezljive bolezni!

Nermina Ćemalović (Foto: Youtube)

Ilegalni migranti, ki se trenutno nahajajo v Bosni in Hercegovini in bodo kasneje množično nadaljevali pot proti Sloveniji, s seboj prinašajo različne nalezljive bolezni. Ministrica za zdravje v Unsko-sanskem kantonu Nermina Ćemalović je potrdila, da je zaradi migrantske krize higiensko-epidemiološka situacija na območju Bihaća in Velike Kladuše nadvse zaskrbljujoča. “90 odstotkov vseh migrantov predstavljajo mladi med 15. in 30. letom starosti, med katerimi so tudi HIV pozitivne osebe ter osebe z aktivno tuberkulozo, hepatitisom B in hepatitisom C.” Ob tem je opozorila tudi na razširjenost garij in različnih odvisnosti med ilegalnimi migranti.

Tako kot v Sloveniji se tudi v Bosni in Hercegovini še vedno soočajo z velikim navalom ilegalnih migrantov, ki večinoma želijo nadaljevati svojo pot v smeri držav Zahodne Evrope. Ilegalni migranti, za katere so razmetavanje smeti, kraje, ropi, posilstva in druga kriminalna dejanja nekaj povsem sprejemljivega, pa s seboj ne prinašajo le opustošenja, ampak tudi različne bolezni.

Ministrica za zdravje Unsko-sanskega kantona Nermina Ćemalović je v ponedeljek potrdila, da je zaradi migrantske krize higiensko-epidemiološka situacija v Unsko-sanskem kantonu nadvse zaskrbljujoča. Dodala je, da je v zadnjem mesecu na območje kantona prišlo kar 600 novih ilegalnih migrantov, tako da jih je na celotnem območju sedaj skupno že 6 tisoč, pri čemer je velika večina nastanjena v migracijskih centrih Bira v Bihaću in Miral v Veliki Kladuši. Za televizijo Fena je Ćemalovićeva povedala, da “90 odstotkov vseh migrantov predstavljajo mladi med 15. in 30. letom starosti, med katerimi so tudi HIV pozitivne osebe ter osebe z aktivno tuberkulozo, hepatitisom B in hepatitisom C.” Ob tem je opozorila tudi na razširjenost garij in različnih odvisnosti med ilegalnimi migranti.

Migranti v Veliki Kladuši (Foto: epa)

Poudarila je, da je epidemiološke situacije v obeh že omenjenih migrantskih centrih praktično nemogoče nadzorovati, saj se lahko v enem samem prostoru naenkrat nahaja tudi 2 tisoč ilegalnih migrantov, med katerimi se bolezni zelo hitro širijo. Kot dodaja, imajo oblasti sicer na voljo dovolj zdravnikov, da pa jim primanjkuje zdravstvenih prostorov. Kot primer je navedla kantonsko bolnišnico v Bihaću, katere zmogljivosti zadoščajo le za zdravljenje domačega prebivalstva. Če bi torej med ilegalnimi migranti prišlo do izbruha katere izmed epidemij, omenjena bolnišnica ne bi mogla sprejeti vseh obolelih.

Ćemalovićeva je potrdila, da so razmere na območju tudi sicer kaotične. V povezavi s slednjim je povedala, da so migranti popolnoma okupirali Bihać, kjer domačega prebivalstva praktično ni več na spregled. Ob tem je dodala še, da si dekleta zaradi strahu pred ilegalnimi migranti ne upajo več na ulice. Navedla je celo primer, ko so migranti eni izmed prostovoljk, ki jim je prinesla hrano, zlomili roko.

Migranti v Bihaću (Foto: Twitter)

Na številne bolezni migrantov je že lani opozoril takratni minister za zdravje v Unsko-sanskem kantonu Hazim Kapić, ki je povedal, da številni med njimi s seboj prinašajo uši in srbečico. Omenjene besede so povzeli številni domači in tuji mediji. Več o tem preberite TUKAJ.

M. D.