fbpx

[VIDEO] Iskrena izpoved muslimana o islamu: “Živimo v grehu.”

Foto: epa

Islamski učenjak, 67-letni Abdelfattah Mourou je v Tuniziji zelo vpliven človek; je odvetnik, soustanovitelj “islamistične partije Ennahdha” in podpredsednik parlamenta. Januarja letos je imel kot gost v ameriški mošeji v New Jerseyu osupljivo pridigo.

Muslimanska skupnost naj bi bila v grozljivem stanju, je zbranim povedal Abdelfattah Mourou v islamskem centru Paterson v Zvezni državi New Yersey. Ameriške muslimane je pozval, naj služijo kot zgled za moderni islam in religiji vcepijo “novo upanje”, poroča Die Welt.

Kje so “zlati časi” islama?
V svoji pridigi se je skliceval na “zlate čase” islama v zgodnjem srednjem veku, v katerem so pod vladavino kalifov cvetele znanosti. “Kje je danes ostala znanost in znanje muslimanov?” se je vprašal Mourou.

“Smo narod, ki niti ne bere niti ne piše,” je potožil 67-letni pridigar, ki trdi, da je kar 30 odstotkov muslimanov nepismenih. Izpostavil je še, da nobena islamska univerza ne daje učenjakov, ki bi znali varovati svet.

“Danes muslimani živimo v času, ko so vse, kar imamo oblečeno od prstov na nogah do glave, naredili drugi. Moja kapa je bila narejena na Novi Zelandiji, očala v Avstriji, mikrofon, ki ga uporabljam, v Ameriki, ura v Švici in čevlji v Italiji. Volna mojega oblačila je iz Britanije. Zakaj pri molitvi dvigate roke in prosite Alaha, naj bo porok za zmago islama in muslimanov? Koga hočete premagati? Zakaj bi bili prav vi zmagovalci?” (Abdelfattah Mourou)

Neznanje je greh
Da napredek v islamskem svetu ne igra nobene vloge, označuje kot greh. Greh je, če ni svetovno znanih islamskih zdravnikov, če v islamskem svetu ni nobene proizvodnje mobilnih telefonov, pojasnjuje pridigar: “Živimo v popolnem grehu, ampak o tem ne govorimo.” Mourou meni, da muslimani zato ne bi smeli skušati premagati Zahoda, ampak bi ga morali imeti za inspiracijo, za navdih.

Kot pravi, prebere Arabec povprečno manj kot eno knjigo (0,79) na leto, medtem ko na Japonskem na vsaki dve letipreberejo 80 knjig.

“Kako lahko torej pričakujemo, da bomo kot Japonci ali Američani, ki berejo in skrbno načrtujejo svoja življenja? Medtem ko vi živite kar tako v en dan, kot da je vaše življenje stvar naključja in se ravnate po svojih čustvenih vzgibih in kapricah.” (Abdelfattah Mourou)

“Bodite Američani, državljani dežele, v kateri živite”
Mourou ameriškim muslimanom svetuje, naj postanejo državljani v deželah, kjer živijo, in naj se udeležujejo tudi političnih procesov. “Imate pravico biti enakovredni državljani,” pravi Mourou, “ampak morate spoštovati dejstvo, da se razlikujete v religiji, političnih prepričanjih in življenjskem stilu.”

Spomni jih, da so bili nekoč tudi Angleži, Francozi, Italijani, Poljaki in drugi narodi v Ameriki priseljenci. Skupaj s staroselci so zgradili civilizacijo, na katero so danes ponosni in je družbeno koristna. Govori o civilizaciji, ki je bila zgrajena na znanju, izkušnjah in znanosti. Mourou zbrane v mošeji povabi, naj bodo tudi sami soustvarjalci, saj imajo – kot pravi – tudi sami pomembno vlogo v tem procesu.

“Želim si, da bi tudi vi navdajali druge z novim upanjem. Da bi bili svetilnik in vzor vsem tistim muslimanom, ki dremajo,” je skušal spodbuditi in opogumiti vernike.

https://www.youtube.com/watch?v=bguTeCAPZSk

V. V.