fbpx

[Video] Na Kitajskem vlada pravi epidemični kaos: Ljudje panično grabijo in se pretepajo za hrano

Ljudje se tepejo za hrano

Kitajska se spopada z največjim epidemičnim valom covida-19 vse od krize v Wuhanu. V 13-milijonskem mestu Xian je bil uveden strogi lockdown, ljudje pa so bili sredi noči s silo odpeljani z domov v karanteno. Mnogi trpijo zaradi mraza in pomanjkanja hrane. Več uradnikov je bilo posledično kaznovanih. 

Najnovejši epidemični val z različico delta se je v velemestu Xian, ki slovi po starodavni keramični vojski, pričel 9. decembra. Do konca preteklega meseca je bilo potrjenih že skoraj 1500 obolenj s covidom-19. To je največ izmed vseh kitajskih mest v letu 2021. Zadnji teden decembra je bil z 1151 novimi okužbami najslabši teden na Kitajskem v celotnem letu 2021. Xian je trenutno največje kitajsko žarišče novih okužb s koronavirusom vse od prvega epidemičnega vala v tej državi v Wuhanu, spomladi leta 2020, poroča Polska Agencja Prasowa.

Posledično je bil konec decembra uveden strogi lockdown, obenem pa je v veljavo stopila prepoved zapuščanja mesta brez posebnega dovoljenja. Številke so na Kitajskem mnogo nižje kot v mnogih drugih državah, vendar pa se kitajske oblasti sledijo pravilu, da ni nobenega primera okužbe ter odločno reagirajo že na posamezne primere okužb, da bi obsežnejšo pandemijo zatrli že v kali zlasti zaradi bližajočih se Olimpijskih iger v Pekingu februarja in praznovanjem kitajskega novega leta.

Po začetnih zaostritvah pa je obveljala tudi prepoved nakupovanja. Oblasti ljudem dostavljajo najpotrebnejše artikle, vendar pa se pojavljajo pritožbe zaradi domnevnih zamud. Kratek videoposnetek prikazuje, kako se ljudje v živilski trgovini prerivajo in pretepajo, da bi prišli do želenega. Nekega moškega so celo pretepli epidemiološki kontrolorji, vendar naj bi bili uslužbenci zaradi tega pozneje kaznovani.

Nekateri prebivalci mesta pa so bili po polnoči med 31. decembrom in 1. januarjem obveščeni, da morajo zapustiti domove in oditi v objekte, namenjene karanteni. Šlo naj bi za 30 avtobusov. Govora je celo o tisoč osebah, med drugim o ostarelih, otrocih in nosečnicah. Nekateri naj bi po cele ure čakali na prevoz. V covidnih centrih so špartanski pogoji življenja, pomanjkljivo ogrevanje in pomanjkanje hrane. V njih je zgolj osnovna oprema. Zaradi zanemarjanja ljudi so bili kaznovani številni lokalni uradniki.

https://twitter.com/ChinaInFocusNTD/status/1478190244084305923?s=20

Domen Mezeg