fbpx

Objavljeni dokumenti razkrivajo: Ameriška nevladna organizacija vpletena pri raziskovanju koronavirusov v Wuhanu

Laboratorijska miš (foto: flickr)

Ameriška vlada je v Wuhanu financirala študije o koronavirusu v netopirjih že dolgo pred začetkom pandemije, razkrivajo uradni dokumenti. To so počeli navkljub zavedanju tveganja potencialne okužbe znanstvenikov.

Junija 2020 smo na Nova24TV pisali o naporih amaterske skupine preiskovalcev, ki so se posvetili iskanju izvoru wuhanskega koronavirusa. Že takrat so ugotovili, da so wuhanski znanstveniki več let preučevali različne seve koronavirusa, ki so jih privlekli iz rudnika v Tongguanzhenu, v avtonomnem okrožju Mojiang. Iz teh posameznih sevov so po vsej verjetnosti kasneje sintetizirali SARS-CoV-2.

Novi dokumenti, objavljeni na več kot 900 straneh, ki jih je pridobil The Intercept, so še dodatno razkrili ameriško navezo. Dokumenti razkrivajo vpletenost ameriške nevladne organizacije EcoHealth Alliance v raziskovanje koronavirusov v Wuhanu. Ameriške zvezne oblasti so nevladni organizaciji zagotovile sredstva v višini 3,1 milijonov dolarjev, od tega je 599.000 dolarjev porabil wuhanski inštitut za virologijo. Dokumenti potrjujejo, da so z denarjem med drugim financirali identifikacijo in genetsko spreminjanje netopirskega koronavirusa z namenom omogočiti prenos okužbe na človeka.

Financiranju Kitajcev naredil konec Trump
Gre za zelo nevarno področje raziskovanja, ki ga mnogi z razlogom obsojajo. Kitajski znanstveniki, financirani z ameriškim denarjem, so to počeli v imenu nabiranja izkušenj. Želeli so vedeti, kako se bo koronavirus obnašal, če slučajno kdaj mutira in pride do prenosa na človeka. Že več kot leto in pol za takšno preučevanje ne potrebujejo več specializiranih laboratorijev, saj imajo na razpolago cel svet.

Peter Daszak, član WHO skupine za preiskavo o izvoru covida-19 (Foto: EPA)

Kot smo na Nova24TV pisali, je bil kolovodja tega umazanega početja ustanovitelj EcoHealth Alliance Peter Daszak. Ta je bil pri osrednjih medijih zelo dolgo izredno vpliven, v njegove besede se ni dvomilo. Tako se ne gre čuditi, da so ameriški osrednji mediji, ko je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa preklicala več milijonov dolarjev vredne pogodbe z Daszakovo organizacijo EcoHealth Alliance, skočili Daszaku v bran in napadali Trumpa, ki je več kot očitno vedel, kaj počenja in zakaj. Osrednji mediji so po poročanju Newsweeka Daszaka vseeno slikali kot žrtev “desničarske zarote”.

Slabo poskrbljeno za varnost
Novi dokumenti razkrivajo, da so v wuhanskem univerzitetnem centru za poskuse na živalih izvajali poskuse s koronavirusom na genetsko spremenjenih miših. Miši naj bi vsebovale delujoče človeške gene, celice, tkiva ali organe. Omenjeni laboratorij spada v tretjo stopnjo zagotovljene biovarnosti, kar je eno stopnjo nižje od wuhanskega inštituta za virologijo, ki ima oznako četrte stopnje biovarnosti. Po vsem sodeč bil znal biti ravno ta laboratorij tisti, od koder je virus pobegnil oziroma bil spuščen na prosto.

Wuhanski inštitut za virologijo (Foto: EPA)

Izvajanje poskusov na genetsko modificiranih miših je trajalo med leti 2014 in 2019, ameriške oblasti so ga nato ponovno odobrile od 2019, dokler ni temu naredil konec tedanji ameriški predsednik Trump. Pri EcoHealth Alliance so se takrat izgovarjali, da so se prijavili za sredstva, in relevantne agencije so jim odobrile potrebno financiranje, ker se jim je njihovo delo zdelo pomembno.

Zvezne oblasti so medtem že odobrile drugo subvencijo, vezano na razumevanje tveganj pri pojavih kužnih bolezni živalskega izvora iz Jugovzhodne Azije. Predlog, ki je bil spisan leta 2019, je bil odobren avgusta 2020 in bo financiran do 2025. Čisto po naključju se osredotoča na odziv v primeru izbruha kužne bolezni v Aziji. Kako primerno, da je ravno takrat prišlo do izbruha covida-19.

Ivan Šokić