[Video] Na plano prišel posnetek Rusov, ki se hvalijo s podminiranjem jezu Kahovka

Foto: YouTube

Po spletu kroži posnetek, v katerem samooklicana ruska domoljuba trdita, da sta podminirala jez Nova Kahovka. Videoposnetek je iz decembra 2022. Patriota trdita, da sta v hersonski regiji in se hvalita, da želita ob koncu leta razstreliti jez. 

V videoposnetku, objavljenem 9. decembra 2022, ukrajinski bloger Edgar Mirotvorec intervjuja nezamaskirana moška, ki naj bi bila v hotelski sobi. Oba trdita, da sta v imenu ruske vojske minirala vodovod Kahovka. Eden od moških v posnetku pravi, da bo 1. januarja razstreljen zbiralnik Kahovka, vse ukrajinske vojake, ki so na drugi strani, pa bo odplaknilo proč. Moža v nadaljevanju ponosno razglašata, da bo mesto Herson povsem poplavljeno. Bloger Rusa sprašuje, ali nimata slabe vesti, saj da bo v akciji verjetno umrlo veliko ljudi, poroča Bild.

Samooklicana domoljuba na to odgovorita, da bi bila poplava manjše zlo kot ukrajinska protiofenziva na južnem bregu reke, ki je v ruskih rokah. Obenem gre za ukaz ruske vojske, do razstrelitve pa bi prišlo po sili razmer. Trdita še, da če jima vojska nekaj ukaže, bosta to tudi naredila. Obenem še pravita, da ni nujno, da bo do eksplozije prišlo 1. januarja 2023, vendar pa bo jez zagotovo razstreljen. Videoposnetek je sicer težko preveriti, se pa opis precej dobro ujema s tem, kar se je na terenu dejansko zgodilo šest mesecev pozneje.

Domneva se, da moška nista redna vojaka, ampak prostovoljca, kakršne rusko ministrstvo zaradi pomanjkanja usposobljenih nabornikov v vse večjem številu zaposluje za opravljanje vojaških nalog v okupirani državi. Prav tako se pojavljajo nove fotografije, zaradi katerih je vse manj verjetno, da bi bila za eksplozijo odgovorna ukrajinska stran. Ruska državna agencija Ria Novosti je v torek objavila posnetek, ki ruske vojake prikazuje na točno tistem mestu, kjer je prišlo do eksplozije. Vojaki se podnevi premikajo po porušenem jezu in jih ni strah ukrajinskih ostrostrelcev. To potrjuje, da je najbližji ukrajinski položaj vsaj 1300 metrov od kraja eksplozije. Neposreden dostop do kraja nesreče so potemtakem imeli Rusi.

Domen Mezeg