fbpx

[Video] Naša novinarska ekipa je posnela ruševine mesta Petrinja in govorila z domačini, ki so pretreseni!

Foto: Nova24TV

Dan po silovitem potresu z magnitudo 6,3, ki je zatresel sosednjo Hrvaško, je mesto Petrinja opustošeno. Tla se dan po silovitem potresu še vedno niso povsem umirila. Naša novinarska ekipa je posnela ruševine mesta, spregovorili smo z domačini, ki se še vedno bojijo za svoja življenja. Tisti, ki niso zapustili mesta spijo kar v avtomobilih. 

Prebivalce je treslo vso noč s torka na sredo. V Sisku, Glini in okolici ugotavljajo gmotno škodo in organizirajo pomoč. Ta prihaja iz vseh koncev Hrvaške in tudi iz sosednjih držav v regiji. Naravna katastrofa je kljub epidemiji privabila novinarje iz vseh koncev Evrope.

Posnetki izjave župana Petrinje, ki je v torek pred novinarji govoril o škodi po ponedeljkovem potresu, preden je tla sredi intervjuja zatreslo še močneje, so obšle svet. “Moje mesto izgleda kot Hirošima,” z žalostjo v očeh pripoveduje Darinko Gumbović. Najslabše se godi prebivalcem v središču mesta, ki so ostali brez strehe nad glavo. “Bil sem v prvi vasi tu blizu Petrinje, tam imamo nepremičnino,” je povedal naš sogovornik (prebivalec mesta), ko ga je novinar Luka Svetina povprašal, kje je bil v času potresa. “Ko smo se peljali po cesti, nas je pri hitrosti 30 kilometrov na uro premetavalo z leve na desno stran cestišča. Potem sem prišel sem, najprej so se porušili dimniki in to je povzročilo veliko škode,” je povedal in ob tem dodal, da vsakič, ko začuti, da se zatrese, mu gredo jeza in mravljinci skozi telo. “To težko prenašam. Spremljali smo, ko so bili ti potresi v Sloveniji. Ljudje se ti smilijo, ampak ni isto, kot če to doživiš sam.” 

Foto: Nova24TV

Številni pravijo, da se v svoje hiše še nekaj časa ne bodo upali vrniti

Med poškodovanimi v včerajšnjem potresu so tudi trije strokovnjaki iz Zagreba, ki so prišli oceniti nastalo škodo ob prvem potresu. Ostali so ujeti pod ruševinami hiše, ki stoji nasproti trga. Vse tri so uspeli rešiti, a sedmerica žrtev te sreče v torek ni imela. Petrinja je po besedah Svetine porušena, opustošena. Najbolj je nastradal center mesta. “Kot sva s snemalcem videla, ko sva se pripeljala semkaj, so številni prebivalci še vedno zunaj. Posedajo po dvoriščih, v svoje hiše se ne upajo vrniti, saj se tla tresejo od torka zvečer. Zabeležili so več deset popotresnih sunkov. Najmočnejši v sredo zjutraj z magnitudo 4,7 po Rihterjevi lestvici. Številni nam pravijo, da se v svoje hiše še nekaj časa ne bodo upali vrniti. Preveč jih je strah ob vsem  tem kar so doživeli v zadnjih dneh,” je v javljanju povedal Svetina.

Ljudje kljub mrazu posedajo po svojih vrtovih, stojijo na dvorišču, spijo pa kar v avtomobilih, če že niso zapustili mesta. Hrvati pravijo, da je huje, kot je bilo v Domovinski vojni leta 1991, ko so to mesto napadle sile jugoslovanske narodne armade in takrat mesto dotolkle do tal. Številni so se šele po nekaj desetletjih vrnili v svoje hiše, ki so bile takrat porušene. Komaj, da so jih s pomočjo državni sredstev, teh velikokrat ni bilo, obnovili. Sedaj pa so spet ostali brez vsega. Nekateri domačini nam sicer pripovedujejo, da so njihove hiše, ki so novogradnje, ostale praktično nedotaknjene. Najbolj so torej nastradale hiše, tisti objekti, ki so bili grajeni v 17. in 18. stoletju. V središču mesta je kar nekaj takih stavb.

Foto: Nova24TV

Potres ni prizanesel niti občinski stavbi v centru mesta. “Kot vidimo so uslužbenci na občini v Petrinji ušli pred potresom. Vse je ostalo tako, kot je bilo včeraj. Glede na to, kakšno je razdejanje v poslopju občine Petrinje, se lahko samo vprašamo, kdaj se bo tukaj življenje ponovno vrnilo na ustaljene tirnice. Verjetno se uslužbenci kar nekaj časa ne bodo mogli vrniti. Vprašanje tudi ali je ta stavba sploh še varna. Na pomoč prizadeti Hrvaški je naša država s konvojem humanitarne pomoči priskočila že v torek zvečer in tudi v sredo dopoldan. Številni, zlasti na obmejnih območjih, pa so se samoorganizirali in skupaj z različnimi organizacijami, društvi in civilnimi pobudami začeli zbirati nujne potrebščine.”

“Srce mi prekipeva od sreče, ko vas vidim. Celo Hrvaško smo dvignili na noge in Slovenijo. Vsa vam čast,” je povedal drugi sogovornik. “Veliko ljudi je ostalo brez strehe nad glavo. Nocoj smo vsi spali, kjer smo lahko. Malo po hišah, sicer pa po šotorih, po avtomobilih, ko pa vidim vas, ki prihajate, mi srce prekipeva. Bil sem poklicni vojak, bil sem v vojni. Verjemite mi, to je hujše od vojne. In ko vidim, da prihajate z vseh strani pomagati, sem presrečen. Ne vem, kaj reči. Hvala vsem, da ste solidarni z nami in nam pomagate.”

Foto: Nova24TV

Bolj kot obleko ljudje sicer potrebujejo hrano in vodo. Mesto je namreč ostalo tako brez vodovoda, kot tudi elektrike. “Imamo prijatelje v Sloveniji, ki so nas takoj poklicali, ko se je zgodil potres. Ponudili so nam namestitev in pomoč. Iz vsega srca hvala Branki, Soniju, Martinu, Igorju in Silvi,” je povedala ena od sogovornic. Hrvaška vlada je v sredo pričela s sejo z minuto molka za umrlimi v torkovem potresu. V soboto, 2. januarja, bo dan žalovanja. Vlada je odobrila tudi 16 milijonov evrov nujne pomoči, ki bo po besedah finančnega ministra Zdravka Marića namenjena za nujno potrebna dela pri odpravi posledic potresa. Največ denarja, več kot 13 milijonov evrov, bosta dobila najbolj prizadeta kraja, Petrinja in Sisak z okoliškimi vasmi.

Sara Kovač