fbpx

[Video] Vladna politika Nizozemske: migrante namestili v luksuzne križarke, ti se na spletu snemajo in hvalijo

Foto: družbena omrežja

“Ta vladna politika je nora, nora in bolna. Naši dobijo drobtinico, tujci pa vse”, je bil zgrožen nizozemski politik nad objavami migrantov na Nizozemskem, ki so jih zaradi povišane inflacije in nezmožnosti namestitve drugje, namestili na najbolj luksuzne križarke z luksuznimi bifeji, medtem ko je država sredi gospodarske krize, si marsikateri državljan pa si ne more privoščiti niti toplega obroka.

Povišana inflacija na Nizozemskem je pravi raj za migrante, ki bodo posledično zaradi tega uživali v brezplačnih bifejih, luksuznih kabinah na križarkah in brezplačnem ogrevanju za zimo. Absolutno brez slabe vesti pa se o tem hvalijo tudi na družbenih omrežjih, pri čemer novica prihaja v času, ko se država sooča s skokovito naraščajočo inflacijo (kar 17, 1 odstotno) in negotovo gospodarsko prihodnostjo.

Socialni liberalist migrante sprejel z odprtimi rokami
V občini Velsen so do 1000 migrantov preselili na ladjo za križarjenje Silja Europa, ki bo zdaj služila kot plavajoče zavetišče za azil. V videoposnetkih, objavljenih na TikToku, so migranti gledalcem pokazali svoj novi dom vključno s prostornimi kabinami in toplimi bifeji, vse to na račun nizozemskih državljanov. Župan mesta Velsen Frank Dales, ki je tudi aktivni član D66 progresivne, socialno-liberalne nizozemske stranke, je prejšnji teden proslavil prihod migrantov v svoje pristaniško mesto, “prvi avtobus je pravkar prišel. Begunci iz Sirije in Jemna. Ostali so zunaj v šotorih v Budelu in Ter Apelu,” je 26. septembra zapisal Dales. “Kako dobro, da je zdaj zanje poskrbljeno v Velsnu. Prispevamo k reševanju nacionalne recepcijske krize. Tako delamo tukaj. Ponosen sem na Velsen!”

Ob tem je bil zgrožen nizozemski politik Geert Wilders, ki je na Twitterju delil videoposnetke in opozoril na dejstvo, da se številni Nizozemci le stežka preživljajo, medtem ko migranti uživajo brezplačno ogrevanje, stanovanje in obroke na križarki, ki si jih mnogi Nizozemci ne bi mogli privoščiti, tudi če bi jim bilo na voljo. “Za prosilce za azil je vse brezplačno. Dobra topla hrana, ogrevanje, nega. Vse za nič na luksuznih križarkah,” je zapisal v drugi objavi in dodal, da si medtem nekateri državljani ne morejo plačati svojih računov za energijo, veliko starejših pa je v plenicah zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja.

Trenutno ima Nizozemska 17,1 odstotno inflacijo, država pa se sooča z enako grožnjo deindustrializacije kot sosednja Nemčija zaradi naraščajočih stroškov energije, zaradi česar je breme migrantske krize za nizozemske davkoplačevalce ogromno. Videoposnetki so tudi velika spodbuda za migrante, ki želijo priti v Evropo. Celina se letos že sooča s precejšnjo krizo, saj se na stotine tisoč ljudi odpravlja v Evropo in mnogi od njih so odločeni doseči bogatejše države, kot sta Nemčija in Nizozemska.

“Ta vladna politika je nora, nora in bolna. Naši dobijo drobtinico, tujci pa vse,” je zapisal in objavil tudi video grafiko, ki opisuje, kako tihotapci migrantov delujejo in oglašujejo svoj posel. “Azilni dobičkarji brez sramu na TikToku prikazujejo, kako goljufajo. Z avtom, avtobusom in letalom skozi štiri, pet varnih držav in nato odletimo na Nizozemsko, da tukaj iščemo azil in z našim denarjem parazitiramo na križarkah s petimi zvezdicami,” je zapisal.

Zaradi trenutne migrantske krize, s katero se je Nizozemska soočala v preteklih letih, je nizozemska vlada lani določila kvote, s katerimi je prisilila občine, da sprejmejo več migrantov. Ocenjuje se, da je letos v državo vstopilo 11 tisoč nezakonitih migrantov, vendar ima Nizozemska že izjemno veliko migrantsko populacijo v majhni in gosto poseljeni državi, kar je povzročilo resno pomanjkanje stanovanj tako za nizozemske državljane kot priseljence.

Nizozemska pa ni edina država, ki se sooča s takšnimi izzivi. Kot poroča Remix News, so migranti nastanjeni v nekaterih najboljših hotelih in nastanitvah v Evropi, medtem ko se razvija nova migrantska kriza. V Združenem kraljestvu so ljudje videli, da so njihove poroke odpovedali v kratkem času, potem ko je vlada blokirala hotelske sobe za migrante, kar je kontroverzna politika, ki velja že leta. Združeno kraljestvo trenutno vsak dan porabi več kot 5 milijonov funtov davkoplačevalske gotovine za nastanitev prosilcev za azil in afganistanskih beguncev v hotelih, kar pomeni 1,8 milijarde funtov (2,1 milijarde evrov) vsako leto. Migranti se pogosto zavedajo, da države hotele spreminjajo v nastanitev za begunce, in so protestirali, ker niso bili deležni takšne obravnave.

Madžarska je od začetka leta poročala, da je njeno mejo prečkalo že več kot 160.000 migrantov, Nemčija pa se sooča z begunsko krizo, zaradi katere 12 od 16 zveznih dežel ne sprejema več novih beguncev in migrantov.

Tanja Brkić