[Video] Noro: Nezakoniti migranti so se organizirali v “črne telovnike” in ohromili terminal na pariškem glavnem letališču, kjer so izsiljevali pravico do stalnega prebivališča ali državljanstva!

Foto: Twitter

Na stotine nezakonitih migrantov iz Afrike je v nedeljo okupiralo celoten terminal na pariškem glavnem letališču in v protest proti deportacijam zahtevalo srečanje s predsednikom vlade in ureditev stalnega prebivališča v Franciji. Med drugim je bilo mogoče slišati vzklike: “Francija ne pripada le Francozom! Vsakdo ima tukaj pravice!”

Posnetki, objavljeni na družabnem omrežju Twitter, so pokazali, kako je približno 500 migrantov vzklikalo na 2. terminalu Letališča Charles de Gaulle v Parizu, medtem pa jih je obkrožalo približno ducat policistov v posebni opremi.

“Francija ne pripada Francozom! Vsakdo ima tukaj pravice!” je po zvočniku vzklikal eden od migrantov. Protest je po poročanju portala Voice of Europe organizirala skupina “La Chapelle Debout”, ki se zavzema za migrante in katere člani sami sebe označujejo za črne jopiče.

Gepostet von Collectif La Chapelle Debout am Sonntag, 19. Mai 2019

Skupina se je pojavila medtem, ko smo že več mesecev priča gibanju rumenih jopičev. V uradni izjavi je skupina zahtevala srečanje s predsednikom vlade Edouardom Philippejem glede azilne politike v državi in z vodilnimi iz Air France. Zahtevali so, da letalska družba ustavi vsako finančno, materialno, logistično ali politično naravnano sodelovanje pri deportacijah.
Protest ne bo zadnji
Pozneje v nedeljo se je delegacija Air France sestala s skupino, je za lokalni časopis Le Parisien povedal eden izmed članov skupine. Migrant, ki se je udeležil protesta, je opozoril, da ta zagotovo ne bo zadnji. “Ciljali smo na Air France, drugi ukrepi pa bodo še sledili,” je povedal. Čeprav je nedavni protest ohromil letališki terminal, je upravljavec letališča zatrdil, da naj to ne bi vplivalo na izvedbo nobenega leta.
H. M.