[Video] Nova razkritja: Ustreljeni črnec Jacob Blake je imel pri sebi nož!

Datum:

V mestu Kenosha, v zvezni državi Wisconsin, že nekaj dni trajajo “mirni protesti” z občasnimi požigi, napadi in krajami. Povod zanje naj bi bil eden izmed policistov, ki je pred dnevi izstrelil sedem nabojev v temnopoltega lokalca Jacoba Blakea. Sedaj prihajajo nove informacije, ki primer postavljajo v novo luč. Lokalne oblasti v rokah Guvernerja Tonyja Eversa in dominantni mediji, skušajo dejanje enega policista v odnosu do temnopoltega posameznika, izkoristiti za promocijo lastne plemenitosti in egalitarizma, čeprav so vedeli, da bo to spet prineslo nasilje. Po poročanju Daily Maila naj bi ustreljeni pri sebi imel nož, na kar naj bi tudi opozarjal policiste.

Nemudoma po streljanju je brez konteksta in s sugestijami, po spletu pričel krožiti resda precej krut posnetek, ki so mu sledili tviti guvernerja Tonya Eversa, zaradi česar so se tudi v Kenoshi pričeli množični protesti, ki jih spremljajo neredi in nasilje. Dominantni mediji o nasilju seveda večinoma molčijo ali pa za opis takšnih izgredov uporabljajo že zelo zlorabljeno frazo “večinoma mirni”. Na srečo obstajajo tudi alternativni mediji, ki ne poročajo s plašnicami na očeh.

Po poročanju Daily Maila naj bi tako prve uradne informacije o tem, kaj se je zares dogajalo (v kontekstu omenjenega videoposnetka) pričale o tem, da naj bi se ustreljeni hvalil, da ima pri sebi nož, ki so ga kasneje našli v avtomobilu. Če ob tem dodamo, da se je izogibal aretaciji, da so ga neuspešno ustavljali s paralizatorjem in da je, namesto, da bi se z rokami za glavo predal policistom, segel v avtomobil, potem je veliko bolj jasno, zakaj bi se to streljanje lahko zgodilo, čeprav na prvi pogled res deluje kruto in ga je težko razumeti.

Kar se tiče protestov, je težko razumeti vedenje guvernerja Wisconsina, Tonyja Eversa, ki je najprej s svojimi tviti malodane hujskal k protestom, nato pa z začudenostjo, kakor bi ne imel izkušenj o podobnih dogodkih širom ZDA iz podobnih vzgibov, čivkal o tem, da si želi, da bi protesti bili mirni. Tvit, ki ga prilagamo, je očitno manipulativen. Pove, da je bil Jacob Blake ustreljen v hrbet, sredi belega dne, omeni njegovo družino – in prav ničesar o sprožilcih incidenta. Takoj naslednji čivk je seveda omenjal, da je Blake črn in da je bil nemilostno ustreljen s strani policista. Zadnji relevanten tvit, ki je zaokrožil zgodbo, je bil seveda, da je to plod rasizma.

Poglobljeno raziskavo o primeru Blake je naredil tudi ameriški stand up komik in voditelj politično – komične oddaje, ki nosi njegovo ime, Steven Crowder. Tudi sam meni, da je iz posnetka in iz dodatnih informacij, ki jih je bilo mogoče zaslediti po spletu razvidno, da je bilo streljanje upravičeno. Morda bi se mu dalo izogniti, vsekakor pa policistoma ne gre ničesar očitati.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...