fbpx

[Video] Palestinci preko noči izstrelili 30 raket na Izrael, Izraelci v odgovor v zračnih napadih zadeli 80 lokacij v Gazi

Izraleski napad na Gazo (vir: twitter)

Med tednom so napetosti med Izraelci in Palestinci na območju Gaze spet povečale. Po zadnjih informacijah so Palestinci na Izrael izstrelili 30 raket, nakar so Izraelci odgovorili s helikopterskimi napadi na “teroristične lokacije” v Gazi.

Napetosti med Izraelci in Palestinci v Izraelu naj bi po poročanju spletnega portala advance.hr na najvišji točki od 2014, ko je nazadnje izbruhnil večji spopad med dvema stranema. Izraelska vojska je objavila posnetek na katerem se vidi več od deset raket, ki so bile izstreljene iz Gaze na južni Izrael, zaradi česar je sledil silovit odgovor izraelskih zračnih sil.

Povod za palestinski napad naj bi bila smrt petih Palestincev, ki so jih ubili pripadniki izraelskih obrambnih sil na meji z Gazo. Palestinci že več mesecev protestirajo na meji in zahtevajo pravico do povratka na svoje domove in prekinitev izraelske blokade. Od marca letos je bilo ubitih več kot 200 palestinskih pripadnikov. Velik del ubitih je pripadal tudi teroristični organizaciji Hamas, ki je skušala nasilno prebiti izraelsko mejo.

Palestinci so na izraelsko mesto Sderot izstrelili od 10 do 12 raket. Nekatere izmed njih je uspelo prestreči izraelskemu protiraketnemu ščitu Iron Dome. Zatem je sledil silovit odgovor Izraela, ki je z lovci in helikopterji napadel nekaj “terorističnih lokacij” na prostoru pasu Gaze. V napadu na Gazo so Izraelci zadeli 80 različnih lokacij, kakor pa poroča izraleski časopis Haaretz, da je Iron Dome od vsega 30 raket, ki so jih izstrelili Palestinci, preko noči sklatil 11.

Trenutno dogajanje naj bi še eskaliralo, kar potrjujejo tudi besede izraelskega obrambnega ministra Avigdora Libermana, ki je povedal, da Izrael “nima druge izbire” kot da gre v novo vojno proti terorističnemu Hamasu.

Ivan Šokić