fbpx

[Video] Predsednik Svetovne zdravstvene organizacije pohvalil Trumpov odziv na epidemijo COVID-19 v ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WH) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v sredo, 26. marca 2020, pohvalil odziv ameriškega predsednika Donalda Trumpa na epidemijo wuhanskega koronavirusa COVID-19.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je izpostavil, da so pri organizaciji Združenih narodov pozvali voditelje držav naj povedejo “celotno vlado” v boj proti COVID-19 in povedal, da ameriški predsednik Donald Trump na tem področju kaže pot kako to storiti.

Tedros je ob tem izpostavil, da je za boj s pandemijo potrebna politična zavezanost. “Verjamem, da [Trumpova] politična predanost in politično vodstvo lahko ustavijo to pandemijo,” je še dodal generalni direktor WHO.

Trump zgled ostalim
Pri tem je vodja WHO priznal, da je čas za učinkovite ukrepe proti COVID-19 bil pred enim ali celo dvema mesecema nazaj. “To je nevaren virus,” je opozoril Tedros in poudaril, da bo končno število smrti zaradi COVID-19, ki je že preseglo 22 tisoč, še veliko večje. Ukrepi kot so samoizolacija, so učinkoviti, a zgolj upočasnjujejo širjenje virusa, “sami po sebi ti ukrepi ne bodo pomagali ustaviti epidemije.”

Tedros je izbruh COVID-19 po pisanju Fox News označil za državnega sovražnika številka ena in opozoril, da če nekatere države ne bodo resne glede uvajanja preventivnih ukrepov, bo na svetu kmalu še na tisoče dodatnih žrtev koronavirusa.

Število okužb s covid-19, 26.3..2020 v ZDA (foto: Johns Hopkns)

WHO se je nedavno znašel na tnalu zaradi odlašanja glede razglasitve potrebnih ukrepov v zvezi s pandemijo COVID-19. Dodatno pa so razjarili številne države s tem, da so hvalili Kitajsko in kako so se tam spopadli s koronavirusom. Znano je namreč, da so Kitajci dolgo časa obstoj in informacije v zvezi z nevarnostjo visokonalezljivega smrtonosnega virusa prikrivali.

Trumpova priljubljenost v času krize raste
Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravil Gallup, uživa Trump med anketiranimi kar 49-odstotno podporo. 60 odstotkov vprašanih ravno tako odobrava Trumpovo lotevanje s pandemijo COVID-19, z njim se ne strinja 38 odstotkov vprašanih. Glede na politično opredelitev ima podporo 94 odstotkov vprašanih Republikancev, 60 odstotkov neuvrščenih in 27 odstotkov Demokratov.

Ivan Šokić