fbpx

[Video] Premier Janša ob dnevu Evrope poudaril pomen evropskih vrednot in ljudi, ki te vrednote živijo

Janez Janša

Voditelji 27 držav članic Evropske unije in predstavniki vseh treh glavnih institucij povezave so v skupnem video sporočilu ob dnevu Evrope, ki so ga objavili danes na Twitterju, izpostavili pomen povezane Evrope in solidarnosti, še posebej ob trenutnem soočanju s krizo zaradi novega koronavirusa. Svoje sporočilo o pomenu Evrope je delil tudi slovenski premier Janez Janša.

Danes mineva 70 let od predstavitve Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi za trajen mir med evropskimi narodi. Dan Evrope v državah članicah zaznamujejo z različnimi dogodki.

Evropa je naša usoda, EU je naša zavestna izbira. Izbira v želji po miru, svobodi in blaginji. V želji po sodelovanju in povezovanju na temelju spoštovanja različnosti in skupnih vrednot evropske civilizacije. Moč in prihodnost Evrope sta v njenih ljudeh, ki te vrednote živijo,” je dejal slovenski premier Janez Janša.

Prvi je na posnetku predsednik Evropskega sveta Charles Michel: “Evropa pomeni svobodo, strpnost, odprtost, raznolikost, spoštovanje, inovacije, ustvarjalnost, dinamičnost. Evropa je tudi solidarnost in enotnost,” je sporočil s svojega balkona, kjer se je posnel.

Za njim je spregovoril hrvaški premier Andrej Plenković, katerega država trenutno predseduje EU, in izrazil prepričanje, da morajo Evropejci iz trenutne situacije zaradi covida-19 priti močnejši.

Želimo, da Evropa pride iz krize zaradi pandemije močnejša. Nemčija bo prispevala svoj del za to,” je dodala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je naslednja na vrsti za predsedovanje povezavi.

Upati si, iskati nove rešitve, združevati, misliti in delovati za prihodnost. To je evropski duh, ki ga potrebujemo,” pa je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

V teh časih zdravstvene krize in trpljenja vidim Evropo kot našo skupno hišo, naš dom, naše pribežališče,” je v španščini izpostavil španski premier Pedro Sanchez.

Manjkal ni niti madžarski premier Viktor Orban. “Kdaj, če ne zdaj? Nikoli še ni bilo večje potrebe po sodelovanju med evropskimi državami kot danes. Srečno, Evropa,” je dejal.

Kriza nas je naučila, da moramo iskati skupne rešitve. Le to je izhod iz krize,” je dodala danska premierka Mette Frederiksen.

Zame je Evropa domovina. Za moje starše je bila Evropa svoboda. Zame je Evropa svoboda in vladavina prava. Za moje otroke je Evropa prihodnost in svobodomiselnost. Za to se borim in naj živi Evropa,” pa je izpostavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Rok Krajnc