fbpx

[Video] Protidžihadistični libijski general Khalifa Haftar razglasil nadzor nad celotno Libijo: “Sporazum z ZN je mrtev!” Kaj bodo na to rekli Turki?

Libijski general Khalifa Haftar (foto: EPA)

Vodja Libijske narodne vojske (LNA), general Khalifa Haftar in zaveznik sina umrlega Gadafija Saifa al-Islama je razglasil, da prevzema oblast nad celotno Libijo in poudaril, da je predhodni dogovor s Tripolijem, ki so ga podpirali Združeni narodu ničen.

“Sporazum z oblastmi v Tripoliju je mrtev, volja ljudi mi je podelila mandat za vladavino,” je sporočil libijski general Khalifa Haftar, o katerem smo na Nova24TV konec 2018 poročali, da ima podporo Rusije in Egipta.

V televizijskem prenosu, ki je potekal v ponedeljek 27. aprila 2020 je Haftar povedal, da “Generalno poveljstvo oboroženih sil sprejema voljo ljudstva navkljub bremenu, številnim obvezam in veliki odgovornosti pred Alahom, narodom, svetom in zgodovino.”

Pri tem je Haftar še enkrat poudaril, da je njegova LNA prevzela nadzor nad celo državo. Ta trditev za zdaj ostaja delno resnična. Haftarjeve oborožene sile namreč nadzirajo večino Libije, a prestolnica Tripoli za zdaj še ostaja v rokah recimo temu “uradnih” oblasti, ki jim pri obrambi pomaga turška vojska.

Haftar se je med državljansko vojno v Libiji uprl Gadafijevi oblasti, kasneje pa sodeloval z Gadafijevim sinom Saifom al-Islamom, ki je veljal za ostrega kritika svojega očeta, ravno tako pa se je general po poročanju Breitbarta izkazal za “močan glas proti džihadu na vzhodu države.”

Boj za Tripoli še poteka, turške sile med katerimi naj bi bili tudi džihadisti, pa zaenkrat uspešno odbijajo napade Haftarjevih sil na področju zahodne Libije in širi svoj vpliv.

Ivan Šokić