[Video] Resnica o krvavem državnem terorju v Iranu, o katerem mediji molčijo: V manj kot mesecu dni oblasti pobile okoli tisoč protestnikov, med njimi tudi otroke

Datum:

Protesti v Iranu, ki so se začeli sredi novembra zaradi napovedanega 50-odstotnega dviga cen naftnih derivatov so prisilili iranske oblasti v hitro ukrepanje. Protesti, ki so hitro prerasli v upor so bili krvavo zadušeni. Ubitih naj bi bilo več kot 200 protestnikov, po nekaterih trditvah celo več kot tisoč. Morijo lastnih državljanov so pred dnevi priznale tudi iranske oblasti.

V novembru je iranski vrhovni vodja, ajatola Ali Hamenej podprl 50-odstotno zvišanje cen goriva. 50-odstotni dvig cen goriva bi veljal za nakup prvih 60 litrov goriva na mesec, vse kar gre preko, pa bi zaračunavali po celo trikrat višji ceni od prejšnje.

Irancem je ob tem prekipelo. Počutili so se ponižane in prevarane, saj oblasti denar iranskih davkoplačevalcev rabijo za širjenje svojega vpliva v Siriji, Iraku, Jemnu, Libanonu in Gazi, medtem ko običajni Iranci živijo v vse večjem pomanjkanju.

Da so uradne oblasti po kratkem postopku želele končati upor, ki se je razrasel po celi državi, smo že v novembru poročali na Nova24TV.

Takoj ko so se začeli protesti, so oblasti v celi državi onemogočile dostop do interneta in takoj nasilno obračunale s protestniki.

A protesti so se nadaljevali. Mladi so blokirali ceste. Kakor je povedal 24-letni Ahmad, svojega pravega imena iz očitnih razlogov ni želel razkriti, “je ni večje krivice kot sedeti na oceanu nafte in zemeljskega plina in celo gledati vrelce nafte s svojega doma a biti brezposelen.”

Mladi so v javnosti trgali zastave svoje države in podobe iranskih verskih voditeljev. Vse to je imelo svojo ceno. Več kot dvesto mrtvih po celi državi. Po nekaterih trditvah, več kot tisoč v skoraj mesecu dni.

Ahmad je po pisanju Financial Times s prijatelji za štiri dni zabarikadiral cesto. Mislil je, da lahko dosežejo spremembo na bolje. “Nihče od nas ni bil ubit, in samo tri so aretirali, a slišimo o več stotinah mrtvih,” je povedal Ahmad in priznal, da iranske oblasti le stežka sorodnikom izročajo trupla umrlih svojcev, ponavadi zato zahtevajo celo denar.

Takrat pa so izvedeli, da so iranske oblasti v tem času, ko so oni blokirali cesto, pobile njihove sorodnike. Zatem se jim ni več zdelo vredno vztrajati. Njihova volja je bila zlomljena.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1202581332527894528

43-letna protestnica Zahra iz Teherana, ravno tako izmišljeno ime, pa se je obregnila tudi ob apatičnost srednjega sloja, ki jih bolj kot samo stanje v državi skrbi edino ko zmanjka interneta.

“Spoznal sem, da so protesti predragi in ne obrodijo sadov. Število pobitih kaže, da v boju z okrutnim sistemom, razen v primeru, da se vsi upremo, nismo zmožni spremeniti ničesar,” zdaj razmišlja Ahmad.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...