[Video] Resnica o krvavem državnem terorju v Iranu, o katerem mediji molčijo: V manj kot mesecu dni oblasti pobile okoli tisoč protestnikov, med njimi tudi otroke

Fotografije pobitih s strani iranskih oblasti med protesti v Iranu (foto: twitter)

Protesti v Iranu, ki so se začeli sredi novembra zaradi napovedanega 50-odstotnega dviga cen naftnih derivatov so prisilili iranske oblasti v hitro ukrepanje. Protesti, ki so hitro prerasli v upor so bili krvavo zadušeni. Ubitih naj bi bilo več kot 200 protestnikov, po nekaterih trditvah celo več kot tisoč. Morijo lastnih državljanov so pred dnevi priznale tudi iranske oblasti.

V novembru je iranski vrhovni vodja, ajatola Ali Hamenej podprl 50-odstotno zvišanje cen goriva. 50-odstotni dvig cen goriva bi veljal za nakup prvih 60 litrov goriva na mesec, vse kar gre preko, pa bi zaračunavali po celo trikrat višji ceni od prejšnje.

Irancem je ob tem prekipelo. Počutili so se ponižane in prevarane, saj oblasti denar iranskih davkoplačevalcev rabijo za širjenje svojega vpliva v Siriji, Iraku, Jemnu, Libanonu in Gazi, medtem ko običajni Iranci živijo v vse večjem pomanjkanju.

Da so uradne oblasti po kratkem postopku želele končati upor, ki se je razrasel po celi državi, smo že v novembru poročali na Nova24TV.

https://twitter.com/IranMomentum/status/1201597904693219329

Takoj ko so se začeli protesti, so oblasti v celi državi onemogočile dostop do interneta in takoj nasilno obračunale s protestniki.

A protesti so se nadaljevali. Mladi so blokirali ceste. Kakor je povedal 24-letni Ahmad, svojega pravega imena iz očitnih razlogov ni želel razkriti, “je ni večje krivice kot sedeti na oceanu nafte in zemeljskega plina in celo gledati vrelce nafte s svojega doma a biti brezposelen.”

Mladi so v javnosti trgali zastave svoje države in podobe iranskih verskih voditeljev. Vse to je imelo svojo ceno. Več kot dvesto mrtvih po celi državi. Po nekaterih trditvah, več kot tisoč v skoraj mesecu dni.

Ahmad je po pisanju Financial Times s prijatelji za štiri dni zabarikadiral cesto. Mislil je, da lahko dosežejo spremembo na bolje. “Nihče od nas ni bil ubit, in samo tri so aretirali, a slišimo o več stotinah mrtvih,” je povedal Ahmad in priznal, da iranske oblasti le stežka sorodnikom izročajo trupla umrlih svojcev, ponavadi zato zahtevajo celo denar.

Takrat pa so izvedeli, da so iranske oblasti v tem času, ko so oni blokirali cesto, pobile njihove sorodnike. Zatem se jim ni več zdelo vredno vztrajati. Njihova volja je bila zlomljena.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1202581332527894528

43-letna protestnica Zahra iz Teherana, ravno tako izmišljeno ime, pa se je obregnila tudi ob apatičnost srednjega sloja, ki jih bolj kot samo stanje v državi skrbi edino ko zmanjka interneta.

https://twitter.com/UNHumanRights/status/1202944979976495106

“Spoznal sem, da so protesti predragi in ne obrodijo sadov. Število pobitih kaže, da v boju z okrutnim sistemom, razen v primeru, da se vsi upremo, nismo zmožni spremeniti ničesar,” zdaj razmišlja Ahmad.

Ivan Šokić

 • JANEZ GUS

  Boli me ki…za njih.Briga pa me,kako ti rdečuhi pri nas uvažajo to gamad…….Garantiram,da se bo ta uvoz končal.

 • macon

  Zgoraj so na sredi lepi mladi ljudje… bolna je država, ki pobija lastne državljane, da bi se vladajoča banda ohranila na oblasti.

 • JANEZ GUS

  Nič ne problematizirate,ko so s SLOVENCI rdečuhi polnjli luknje

 • steff

  Americani kuhajo nekaj novega, se neznanega v Iranu… ko se bo dejansko zacelo in pocilo nas bo obseznost poplave muslimanov dokoncno spravila na dno….zato molimo boga, da nas narcisticen Donny pusti ljudi ziveti v njihovem sistemu in miru , pa naj si bo pac kakrsen je.. pa, da bi jim vsaj dovolil uvoziti najbolj potrebna zdravila, proti raku itd..brez priokusa demokracije…to smo ze doziveli v primeru Iraka…, kajti demokracija je kot najstnica, ki si jo vsak predstavlja po svoje…

  • JANEZ GUS

   Šteefko,,a to ti sam al ti baba piše

 • Antonius

  Vso podporo si zaslužijo mladi iranski protestniki.
  Naša mladina več ali manj podpira predvsem nezainzeresirano lenobo in ZZB.

  • JANEZ GUS

   Antonius,kaj pomeni ZZB

   • Antonius

    Zveza združenj borcev.
    Gošarji. Dražgoše pa Menina planina in ostale njihove narodno osvobodilne pravljice.
    Otrokom o njih lažejo v osnovnih šolah.

    • JANEZ GUS

     zdaj pa razumem .A bo to stalno.Presenetil si me, ker nisem bil pripravljen.

    • Steiermark

     Sem ravnokar hotela napisati, da imajo iranci iste metode pri “osveščanju” mladine, kot naši komunajzlarji, ki izhajajo iz zločinskih podvigov, povojnih pobojev in nadaljevanjem indoktrinacije – kdor ni z nami (morilci in uničevalci svobodnih ljudi), je proti nam in je “kriv”……. od tod izhajajo tudi Kočevski Rogi , Barbarini rovi itd., ki v sebi skrivajo več stotisoč trupe nedolžnih ljudi, žrtev rdečega terorizma, ki nam danes ponovno vlada!

 • rubec

  K nam naj pridejo tankat. Prejšnji teden je šla cena dol skoraj za polovico penzije od moje stare matere.

  • JANEZ GUS

   Si predstavljaš ,da bi bila vlada JJ …………..

  • Lokomotivführer

   K nam že ne!. V Avstriji se bolj splača. Sicer sem pa danes v IKEAi v Celovcu srečal celo nekaj avstrijcev, ob večini naših ljudi.

   Pa še to: če greš tankat v Avstrijo, pri Hoferju v Celovcu je stebriček programiran tako, da po vstavitvi naše kartice ves nadaljnji postopek poteka v slovenščini.

   • Steiermark

    Tako so naštimani bankomati in “stebrički”, ki sprejemajo bančne kartice, povsod po Avstriji, pa tudi po Nemčiji sem že to videla.

 • Jan Kovalski

  Že vidim spet naše levičarje kako bodo vpili ob morebitnem povečanju ilegalcev iz Irana, kako smo mi krivi ker jih bombardiramo.

 • Mirko

  Če se prav spomnim, je Iran padel v krizo že davno. V januarju 1978 je prišlo do spopadov med policijo in študenti teologije v mestu Qom. Pri tem je prišlo tudi do smrtnih žrtev med študenti, kar je opozicija izkoristila za organizacijo protestov po vsej državi, prišlo pa je tudi do združevanja več opozicijskih gibanj. Šah je kljub temu nadaljeval s pogajanji in se je vzdržal pretirane uporabe sile ter napovedal nadaljevanje reform. Vse to pa protestnikov ni ustavilo in v septembru 1978 je izbruhnila splošna stavka, ki je močno zavrla življenje v Iranu. V tem času je šah pritisnil iraško vlado, naj izžene Homeinija. Homeini je nato odšel v Pariz, kjer je s pomočjo BBC in ostalih zahodnih medijev uspel še bolj učinkovito širiti propagando. Šah je ustanovil prehodno vlado in obljubil sodelovanje z opozicijo, kar pa je slednja razumela kot popuščanje šahove moči in protesti so se še okrepili. Vojska in policija zaradi šahovega ukaza po čim manjši uporabi sile nista odločneje posredovali.Januarja 1979 je moral šah Reza Pahlavi zapustiti državo, 1. februarja pa se je v državo vrnil Homeini. Protestniki so začeli z zasedbo vladnih objektov, začasna vlada pa je 11. februarja odstopila. 1. aprila 1979 je bila razglašena islamska republika. Homeini je postal vrhovni voditelj, oblast je prevzel Revolucionarni svet sestavljen izključno iz verskih voditeljev in takoj obračunal s šahovimi privrženci. Iran je začel gospodarsko nazadovati, propad pa je pospešila tudi iransko-iraška vojna (1980-1988). Vojno je začel Irak, da bi zagotovil nadzor nad Šațț al-‘Arabom.

  • Andrej, Miha ali Jure

   Bravo. V parih besedah vse povedano.

 • xtc

  Iran nujno rabi osebo kot je Šah ,da počisi z kleromuslimanskimi fašisti.
  No ,ravno oni dan me je razsvetlil nek komunist,ki mi je zaupl ,da sta komunizem in socializem religija-no js sam pa je za čas socializma na firmi vzel na “reverz” WC školjko.

 • Skrajno Desni

  Vse oblasti tako ali drugače pobijajo svoj narod za obstanek v vladi, tudi naša oblast ni nič drugačna.

  • Steiermark

   S tem, da pri nas to poteka od 1. sv. vojne, ali vsaj od 45 leta dalje!

 • Olga101

  Islamizem=komunizem (socializem s človeškim obrazom)=zločinski ideologiji!

  • Steiermark

   To za nas ni nič novega, smo tega navajeni že od “osvoboditve” oz. podjarmitve od 45 leta dalje.

 • R7

  Koliko stane bencin v Iranu po tej grozni podražitvi?

  Drugače pa, še ena zahodna barvna ki ni uspela?

 • Common Sense

  Islam je sekta. Tako kot komunizem. Oboje je treba z vsemi sredstvi zbrisati z obličja sveta. Sorry my french.

 • Slovenec

  Da ne bo kmalu tako stanje v Sloveniji.

 • Ivan Ivanovič

  To je prihodnja usoda multikultizirane Evrope: revščina, nasilje, primitivizem, diktatura … Povratek v srednji vek. In evropski fašiglobalistični politični establišment to podpira, skupaj z uporabnimi idioti iz civilne družbe.

  • Steiermark

   Še hujše, kot srednji vek, ker tako podivjanih in nasilnih ljudi, naš srednji vek ni poznal in jih tudi ni bilo, pri nas je bila civilizacija na drugem nivoju, dočim ti izmečki človeštva, čeprav so jim pred mohamedom vladali Rimljani, ki so jih tuddi delno , vsaj poskusili, počlovečiti in civilizirati, so čisto nekje drugje – še med opice jih nemoreš uvrstiti.

   • Hanzi

    Če že ne znaš kuhati, preberi kakšno zgodovinsko knjigo o srednjem veku. Saj ne, da se ne strinjam z tabo, ampak malo pretiravaš.

    • Steiermark

     Kakšno zvezo pa ima moje “znanje” kuharstva, s tem in resnico od divjakih? Če že hočeš vedeti, sem odlična “kuharica”, vendar pa balkanske ali druge ludožerske kuhinje res ne poznam in pri meni neboš dobil ćevapićićev! In, v čem pretiravam?

 • Andrej, Miha ali Jure

  Se spomnim še ko je bil liter bencina pri nas 70SIT/l, vmes smo se zadolžili še za 30 milijard, in nič se ni zgodilo nobenemu. Kako fino nas politka nateguje…

 • Jožef

  Morda pomeni to dogajanje v Iranu še dodaten tok beguncev k že šokantno velikemu številu migrantov v našo deželo. Ljudje, pripravite se, lačni,bosi in z islamom obsedeni vdiralci ne bodo strpni do nas prebivalcev ” podalpskega zeleno-rdečega” raja.
  Vroče bo, čeprav je zima in mraz.!

  • Steiermark

   Če še, v svojem življenju, ki mislim, da ni ravno kratko, nisi opazil, da imajo iranci iste postopke, kot komunisti, ki so ljudi, bežeče pred državnim terorizmom streljali v hrbet, na meji, z Avstrijo in Italijo, te naj opomnim, da teroristična islamska svojat, tudi svojih državljanov ne pusti iz države, živih. Tisti, ki se pritepejo k nam in naprej v Evropo, pridejo z njihovo podporo in nalogo, da islamizirajo Evropo in očistijo Evropo, nas, belcev!

 • PORK Amashina

  Končno en medij z novico kaj se dogaja v Iranu.Na enega najbilj krvavih in brezobzirnih masakrov v zgodovini človeštva so državna televizija in ostali mediji poročali da je v Teheranu padal sneg in nič drugega.Da jih ni sram.Iranski režim zelo očitno najbolj potrebuje denar da podkupljuje in kupuje politike in medije po celem svetu in očitno jih je tudi vse pokupil,razen mogoče Trumpa in nekaj posameznikov.Da ne omenjam švercanja beguncev,ki se, ko jim podkupleni uradniki i politiki skupaj z nekakšnimi kvazi-humanitarnimi organizacijami,v službi ajatole zrihtajo azile vključijo v vohunsko mrežo tiranskega voditelja.To košta in svoje državljane bojo obrali do kosti samo da bo to šlo umazano kot je naprej.Pa da to vzdržujejo je najbŕž celo prodaja nafte premalo in vprašanje je še na kakšne različne umazane načine ga še služijo.Očitno je potemtakem tudi to da bi s padcem režima v Iranu prišlo do velikih sprememb tudi drugod po svetu.Cele politične strukture bi padle ,odneslo bi Merkelco in Macrona in podobneTudi pri nas kjer ves levi politični blok,mediji,podkupljeni uradniki,policija,carina ipd. . delajo za najbolj tiransko oblast kar jih je kdaj bilo.Bogdaj da nekoč pravica zmaga in da vsi ki sodelujejo s tem krvavim režimom dobijo ustrezne kazni.

 • PORK Amashina

  Sicer pa tudi novaTV poroča tole zelo,zelo pozno.Od krvave zadušitve protestov in pokola je že kakšen teden ali več.