[Video] Rusi nad Ukrajince poslali 70 let star tank, poln eksploziva

Foto: posnetek zaslona, Twitter

Ruske sile so nad Ukrajince v bližini Marinke v regiji Doneck na jugovzhodu Ukrajine poslale tank, za katerega se domneva, da je star 70 let. Tanka tipa T-54 ali T-55 namreč veljata za bojna tanka Sovjetske zveze, ki sta bila razvita konec II. svetovne vojne. 

Tank na žalost Rusije ni prišel prav daleč, saj se zdi, da je na poti zadel na mino, nato pa ga je povrhu zadela še ukrajinska protitankovska raketa, nato je tank izginil v oblaku dima in ruševin.

Forbes v luči oborožitve poroča, da se vse bolj kaže velik obup ruskih sil 16 mesecev po tem, ko je Rusija začela invazijo na sosednjo Ukrajino. V spopadih je bilo ranjenih ali ubitih več deset tisoč ruskih vojakov. Ukrajinska protiofenziva se je začela v začetku meseca, ko je več ukrajinskih brigad, nekatere med njimi oborožene z zahodnimi tanki in bojnimi vozili, napadlo v več smereh v regijah Zaporožje in Doneck, pa tudi na robovih Bahmuta. Ukrajinci počasi napredujejo na več področjih in vztrajno brišejo skromne zimske pridobitve Rusov.

Rusom zmanjkalo sodobnih tankov
Rusom je pričelo zmanjkovati sodobnega orožja že dolgo pred sedanjo protiofenzivo. Z zaostrovanjem spopadov se te zaloge porabijo še hitreje, zato so Rusi prisiljeni posegati po dolgo skladiščenih tankih in bojnih vozilih ter iti v vse bolj bizarne modifikacije obstoječih vozil.

Potem ko je zmanjkalo sodobnih tankov tipa T-72B3 in T-90M, je Kremelj začel umikati iz skladišča nadgrajene tanke tipa T-62 iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, prvo generacijo tanka tipa T-72 iz sedemdesetih let, pa tudi tanka tipa T-55 in T-54, ki sta bila verjetno proizvedena v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja.

T-55 (Foto: Wikipedija)

Tanki tipa T-54/55 s svojim tankim oklepom, surovo optiko in minimalno stabiliziranimi 100-milimetrskimi topovi niso preveč uporabni v intenzivnih bojih, zlasti ne ponoči. To so tanki, ki se na terenu pretvorijo v smrtonosno past za svojo posadko. Forbes trdi, da se Rusi tega zavedajo, zato so T-54/55 skupaj z nekoliko novejšim T-62 sprva uporabljali kot mobilno topništvo kratkega dosega. Težava je sicer v tem, da topa na tanku ni mogoče nagniti dovolj visoko, da bi izstrelil granato več kot 15 kilometrov daleč. Poleg tega pa optika ne omogoča ciljanja na velike razdalje.

Sara Kovač