fbpx

[Video] Rusija s pomočjo plačancev skupine Wagner rekrutira zapornike za boj v Ukrajini – so ti odgovorni za množična grobišča?

Foto: Twitter Nexta/Printscreen YouTube

Rusija je začela rekrutirati zapornike za boj v Ukrajini. Te zapornike ne rekrutira regularna vojska, temveč plačanci iz skupine Wagner. Glede na to, da so po osvoboditvi ukrajinskega mesta Izjum Ukrajinci našli množično grobišče s približno 440 trupli, se poraja vprašanje, če ti ljudje izvajajo zločine na ukrajinskih tleh?

Voditelj ruske paravojaške skupine Wagner, ki je sodelovala v bojih po vsej Afriki, tudi v Siriji, Libiji, Mozambiku in Srednjeafriški republiki, se je pojavila na enem izmed posnetkov, ki prikazuje, kako ta v zaporu poskuša novačiti ujetnike za boj v Ukrajini. Na posnetku, čigar avtentičnost je potrdil britanski BBC, je mogoče videti Jevgenija Prigožina, kako nagovarja veliko skupino zapornikov.

Glavni policijski preiskovalec za regijo Harkov Sergej Bolvinov je povedal, da bodo vsa trupla izkopali in forenzično pregledali. “Lahko rečem, da gre za enega največjih pokopov v osvobojenem mestu. Na enem mestu je bilo pokopanih okoli 440 trupel,” je povedal in dodal, da lahko za nekatere od žrtev pove, da so bile ustreljene. Nekatere so izgubile življenje v topniškem strelu, druge pa v letalskih napadih. Ker še precej trupel ni identificiranih, bodo vzrok smrti ugotavljali med preiskavo.

Foto: Twitter Nexta

Foto: Twitter Nexta

V primeru dezertacije ne uide smrt
Medtem ko ruska zakonodaja ne dovoljuje omilitve zaporne kazni v zameno za pridružitev plačancem, je Prigožin vztrajal, da se “nihče ne vrne za zapahe”, če služi v njegovi skupini. Če služiš šest mesecev (pri Wagnerju), si svoboden,” je dejal. Toda potencialne rekrute je posvaril pred dezerterstvom in dejal, “če pridete v Ukrajino in se odločite, da to ni za vas, vas bomo usmrtili”. Zapornike pa je seznanil tudi z Wagnerjevimi pravili, ki prepovedujejo alkohol, mamila in “spolne stike z lokalnimi ženskami, floro, favno, moškimi – karkoli”.

Poveljnik plačancev je med govorom v prostoru, ki je videti kot telovadnica zapora, namignil tudi na težave, s katerimi se je Rusija soočila v dolgotrajnem konfliktu, in zapornikom povedal, da je “to težka vojna, niti približno takšna kot v Čečeniji in drugje”. Ni povsem jasno, kdo je posnel video, kdaj je bil posnet in kako so posnetki pricurljali na plano.

Pri BBC so s pomočjo podrobnosti, razvidnih iz posnetka, ugotovili, da je bil ta posnet v zaporniški koloniji v avtonomni ruski republiki Marij El. Obraz Prigožina pa je bil prav tako pregledan s pomočjo orodij za prepoznavo obraza. “To je njegov glas. Njegova intonacija. Njegove besede in način govora … 95-odstotno sem prepričan, da je to on in to ni montaža,” je za BBC sicer povedal tudi eden od virov. “Njegov način obnašanja in njegov glas sta zelo podobna,” pa je rekel drugi.

Foto: posnetek zaslna YouTube

V primeru, da jih ujamejo, se pričakuje, da naredijo samomor
Prigožin, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, je pred tem zanikal povezave z Wagnerjevo skupino, katere pripadniki so bili napoteni v Ukrajino, Sirijo in v več afriških držav. Toda na videoposnetku je mogoče videti oligarha, ki zapornikom govori, da je “predstavnik zasebnega vojaškega podjetja”. “Mogoče ste že slišali za ime – Wagnerjeva skupina,” je vprašal skupino zapornikov.

Dejal je, da morajo biti borci v “dobri fizični formi”, preden je razkril, da je bilo prvih 40 nabornikov iz kazenske kolonije v Sankt Peterburgu razporejenih med napadom na elektrarno Vuhlehirska v vzhodni Ukrajini junija lani. Dejal je, da so zaporniki vdrli v ukrajinske strelske jarke in z noži napadli kijevske čete. Trije od moških – vključno z 52-letnikom, ki je v priporu preživel več kot 30 let – so bili ubiti, je povedal Prigožin. Kasneje pa je v videu obsojence, ki so bili oblečeni v črne kombinezone, opozoril, da se od njih pričakuje, da se bodo ubili z ročnimi granatami, če bo obstajala nevarnost, da jih ujamejo. Začetki skupine Wagner so zaviti v tančico skrivnosti, ustanovil pa naj bi jo bivši častnik ruske vojske Dmitri Utkin.

Ruski plačanci; skupina Wagner, njen obstoj Kremelj vztrajno zanika. (Foto: Twitter)

BBC je v preteklosti že ugotovil povezave med Wagnerjevo skupino in Prigožinom, znanim kot “Putinov kuhar”, potem ko je postal restavrator in gostinec v Kremlju. Skupina naj bi bil v Ukrajino napotena že leta 2014. Avgusta so ameriški uradniki izdali, da je bilo od začetka vojne, torej od februarja, ubitih ali ranjenih do 80 tisoč ruskih vojakov, Moskva pa naj bi se obrnila na Wagnerjevo skupino, da zapolni vrzel, ki je nastala zaradi številnih žrtev. Prejšnji mesec je neodvisni ruski mediji spregovoril z zaporniki, zaprtimi v objektih na različnih lokacijah po Rusiji, ki so povedali, da je Prigožin osebno obiskal njihovo ustanovo, da bi novačil zapornike, da se pridružijo boju v Ukrajini.

Sara Kovač