[Video] Severnokorejski diktator Kim Džong-un zgradil zimsko letovišče za svojo partijsko elito

Foto: epa

Komunistični severnokorejski voditelj Kim Džong-un je zgradil luksuzno zimsko letovišče za svojo komunistično elito. Luksuzno zimsko letovišče so zgradili v okrožju Yangdok vzhodno od Pyongyanga. Kot po navadi, bodo nadstandardne ugodnosti uživali le posvečeni, 99 odstotkov preostalih pa se bo še naprej borilo za golo preživetje.

Severna Koreja spada med najrevnejše države na svetu. Njeni prebivalci so žrtve komunistične ideologije in sistema že od 27 junija 1953, ko se je uradno končal vojaški konflikt med Severno in Južno Korejo z vzpostavitvijo nastanka demilitarizirane cone (DMC). Medtem, ko se je Južna Koreja razvila v eno najmočnejših gospodarskih sil na svetu, so njeni severni sosedi zaradi komunističnega sistema najbolj zaostala in revna država na svetu.

Ne glede na veliko revščino pa to ne moti severnokorejskega komunističnega vodstva, da si ne bi zopet privoščili dodatnega luksuza na račun zatiranih državljanov Severne Koreje. Diktator Kim Džong-un si je po vzoru razvitih držav zgradil zimsko letovišče v okrožju Yangdok, vzhodno od Pyongyanga. Na posnetku so vidni bazeni, kjer mu navdušeno maha njegova “delavska raja”, v ozadju pa “navdušenje” svojega ljudstva opazuje celotni politični in vojaški vrh Severne Koreje. Potem si je “debeli diktator” skupaj s svojimi podaniki pogledal še smučišča, kjer so smučali njegovi zvesti sledilci političnega nauka. Ob koncu pa je užival še v predstavi s konji z najmlajšimi prebivalci svoje revne države ter se z njimi skupinsko slikal.

Prebivalci Severne Koreje morajo preživeti z dvema dolarjema na mesec
Potratne gradnje brez arhitekturnega okusa so bile vedno del bahanja in izkazovanja “veličine” samodržcev v bivših državah komunističnega sistema. V teh gradnjah ne zaostaja tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki bo lahko sedaj užival v zimskih radostih svojega letovišča, medtem ko večina zaslepljenih prebivalcev Severne Koreje, po podatkih iz leta 2011, živi z  2 dolarjema na mesec.

Severnokorejsko zimsko letovišče. (Foto: epa)

Luka Perš

 • RATATA

  Kicbuhl in Wengn skupaj.

 • PORK Amashina

  Oreng zamujate z novicami.O tem letovišču sem gledal dokumentarec že pred več leti.Več ali maj pa je cela država tako urejeno zgrajena tako da…

  • macon

   Ja, ja, zgledno so zgrajeni gulagi s par sto tisoč zaporniki, ki jih sproti pobijajo. V gulage dajejo še vse družinske člane “izdajalcev domovine”. Drugače so pa edina industrializirana država v zgodovini, ki ne zmore prehraniti lastnega prebivalstva, ker okoli 40% produkta zagoni za vojsko. Zares velik uspeh.

   Pojdi malo na turizem tja in če se boš rahlo neprimerno obnašal, se ti lahko zgodi, da te bodo zadržali na opazovanju. Kdo se že ni vrnil s tega “opazovanja”.

   • PORK Amashina

    Ne ti ne jaz nisva bila nikoli v tej državi,tako da…

    • macon

     Ne rabim biti v tej državi, da preberem kar so o njej napisali drugi. Tisto je navadno fašistično govno uresničeno do take mere kot nikoli doslej.

 • Slehernik

  Nič jim zavidat. Marsikdo bo šel iz tega raja direkt v gulag.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  A se gre Kučan letos smučat v Severno Korejo?? Lahko tudi tam ostane in cel slovenski parlament gre lahko zraven.