[Video] So Rusi nameravali testirati medcelinsko raketo Satan II med Bidnovim obiskom v Kijevu?

So Rusi hoteli ustrahovati ameriškega predsednika med njegovim obiskom v Ukrajini? (Vir: epa)

Po besedah dveh neimenovanih ameriških uradnikov naj bi Rusija, med Bidnovim obiskom v Kijevu skušala izvesti test njihove interkontinentalne balistične rakete RS 28 SARMAT oz. Satan II, a ji je pri tem spodletelo. Putin bi test, če ne bi spodletel, zagotovo omenil tudi v svojem nedavnem govoru. 

CNN sicer navaja dve različni zgodbi. Prvo, da se je test zgodil tik pred Bidnovim obiskom ukrajinske prestolnice, in drugo, da se je spodleteli test zgodil že v ponedeljek. Razlike v časovni opredelitvi testa izhajajo iz različnih navajanj anonimnih virov, poroča CNN.

Mednarodni mediji poročajo, da so bile ruske oblasti od Bidnovem obisku predhodno obveščene v nedeljo zvečer prek posebnih linij. Informacijo o tem je v ponedeljek potrdil ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Domnevna izstrelitev medcelinske rakete je bila očitno načrtovana kot prikaz ruske odločenosti, da nadaljuje z agresijo v Ukrajini, pa tudi neodobravanje Bidnovega obiska. Ruske oblasti sicer že nekaj časa trdijo, da se v resnici ne borijo z Ukrajino, temveč kar s celotnim zahodom. Obtožbe na račun zahoda so se še posebej intenzivirale po uvedbi mednarodnih sankcij in donacijah orožja. Zavezniki po drugi strani trdijo, da gre za pomoč Ukrajini v njeni obrambi pravic, ki ji kot suvereni državi pripadajo po mednarodnem pravu – v prvi vrsti pravice do ozemeljske celovitosti in samoobrambe.

Domnevni test pa prinaša s sabo tudi novo poglavje v rožljanju z jedrskim orožjem. Raketa tipa SARMAT oz. Satan II je lahko oborožena tudi z jedrskim orožjem. Skupni tovor rakete naj bi bil približno 100 ton, doseg pa prek 11 tisoč kilometrov. Skupna teža rakete presega 200 ton. V preteklosti so bili testi rakete javno razglašeni. Zadnji tak test se je odvil aprila, dva meseca po ruski invaziji na Ukrajino. Putin je ob testu dejal, da bo dal “misliti tistim, ki ogrožajo Rusijo.” 

Mednarodna javnost je sicer povsem nasprotnega mnenja – da je namreč prav Rusija tista, ki ogroža globalni mir in varnost ter da ji je veliki meri spodletelo doseči strateške cilje, ki si jih je zastavila pred invazijo.

Gal Kovač